Achteloos weggeworpen blikje oorzaak van gruwelijke dood koe

Regio – Net over de provinciegrens tussen Elim en De Krim is bij boer Stan Bosman een koe overleden. Dit door een blikje dat waarschijnlijk argeloos afgelopen zomer een weiland is ingegooid en nu maanden later de koe fataal is geworden. Dit incident staat niet op zich zelf. Jaarlijks komen meerdere dieren om door stukjes blik dat in het voer terecht is gekomen.

De blikjes worden achteloos na het leegdrinken in de bermen en weilanden weggegooid, en hier schuilt het gevaar. De blikjes worden niet altijd opgemerkt bij het maaien van het gras. Hierdoor komen kleine stukjes blik  in het voer terecht van het vee. En wat vlijmscherpe stukjes blik doet met de ingewanden van de dieren laat zich raden.

De boer uit zijn frustraties over het voorval op facebook en heeft een filmpje op zijn pagina gezet van het vreselijke voorval (let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren). 

Blikjes… Waar zijn onze manieren gebleven. Afgelopen jaar zo’n 25 blikjes uit het gras weten te plukken. Schijnbaar heb ik ze niet allemaal kunnen vinden😔
Update
Wat een boel reacties en wat wordt het filmpje vaak gedeeld. Bedankt daarvoor!
Bedankt namens mijn koeien. Hopelijk zet dit filmpje aan tot bewustwording. Het heeft geen zin om met de vinger te wijzen naar een schuldige. Misschien lag het wel aan de opvoeding, het feit dat er op blik geen statiegeld zit of het feit dat de groep waarin diegene fietst te enthousiast reageert of juist niet wanneer er rommel weg wordt gegooid. Je kunt er niks mee. Ik heb geprobeerd de gevolgen van die actie in beeld te brengen.
Ik ben dan ook niet zielig. Die koe, Scheerser Annie 204, die was wel zielig.
We zien vaak dat de landbouw slecht wordt afgeschilderd in de media of politiek. Ook dit is niet de schuld van onze prachtige sector, maar het gevolg van politieke keuzes die in het verleden gemaakt zijn. “Nooit meer honger” waren de woorden die Mansholt uitsprak. Een betaalbaar voedselpakket voor elke consument. Dat is aardig gelukt en daar mogen we trots op zijn. Dit is niet binnen een paar jaar gelukt maar over een lange periode met kleine stapjes opgebouwd. Tegenwoordig zien ze dat kringlooplandbouw die nieuwe visie is. Ook hier zal er een revolutie voor plaats moeten vinden. Dat kan, maar dan zullen we wel de spelregels aan moeten passen. Dan zal de consument zich als kiezer moeten gedragen en keuzes moeten maken die recht doen aan de extra kosten die kringlooplandbouw met zich meebrengen. Op dit moment gebeurd dat nog niet. Campina kan de melkstroom voor Planet Proof niet in de markt kwijt. Om mij heen zie ik ontzettend veel boeren die bewuste, duurzame en diervriendelijke keuzes maken. De wil om te veranderen is groot, maar het verdienmodel is nog niet zo ver. Wederom geen schuld van de boeren, maar gevolg van beleid.
Laten we samen bewuste keuzes maken. Hou dat blikje nog even vast tot je bij de blikvanger bent, maak een bewuste keus als je voor dat winkelschap staat en stop alsjeblieft met het wijzen naar elkaar en te zoeken naar een schuldige. Samen kunnen we de toekomst vormgeven, maar dan moeten we wel in actie komen.💪

Goeten Boer

Stan

 

Geef een reactie