Jaco Kikkert benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Hoogeveen –  Jaco  Kikkert is zaterdagmorgen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd zaterdag 6 maart uitgereikttijdens de live uitzending van zijn eigen programma bij Radio Hoogeveen. De uitreiking vond plaats tijdens de live uitzending. Burgemeester Karel Loohuis hield een toespraak waarna het lintje werd opgespeld bij Jaco.  Zaterdag 6 maart 2021 is tevens de laatste keer dat  Jaco Kikkert zijn eigen programma uitzendt. Hij blijft nog wel als invaller beschikbaar.

Jaco Kikkert is vanaf de oprichting in 1991 tot heden programmamaker en technicus bij de Lokale Omroep in Hoogeveen.

Hij was medeoprichter, is programmamaker, coördinator, technicus, nam stemtesten af en was verantwoordelijk voor het inrichten van de studio.

De Lokale Omroep Hoogeveen is een lokale radio-omroep die volledig draait op de inzet van vrijwilligers. De zender verzorgt radio-uitzendingen via de ether, de kabel en het internet. Ontstaan in de jaren ’80 als Lokale Omroep Hoogeveen, maar werd destijds geen succes. In 1990 werd een herstart gemaakt, waarop in februari 1991 een zendmachtiging werd verkregen en de omroep zijn uitzendingen begon vanuit een studio boven een lokale speelhal.  Enkele van destijds gestarte programma’s zijn ook nu nog te beluisteren. In januari 1995 betrok Radio Hoogeveen de nieuwe studio, die op 31 oktober 1996 volledig uitbrandde. Na acht maanden te hebben gewerkt vanuit de studio van Omroep Zuidwolde kon met in februari 1997 dankzij hulp van verenigingen, kerken, bedrijven, het gemeentebestuur en een benefietconcert de nieuwe en huidige studio betrekken. Inmiddels bestaat de omroep al veel jaren en neemt met o.a. 70-80 medewerkers (vrijwilligers) nog steeds een belangrijke plaats in binnen de Hoogeveense gemeente.  De studio’s zijn modern en Radio Hoogeveen zendt 24/7 uit en is buiten de reguliere ether- en kabelfrequenties wereldwijd te beluisteren via internet.

Na de felle brand in de studio aan De Vos van Steenwijklaan in Hoogeveen heeft de heer Kikkert veel werk verricht aan het opnieuw inrichten van de studio op de huidige locatie aan het Raadhuisplein in Hoogeveen.

Hij regelde de aanvraag bij het Commissariaat van de Media tot oprichting van de zendinrichting, zocht een pand en er kwam een antennemast voor de zender.

Hij was betrokken bij de sollicitatieprocedure van de vrijwilligers en coördineerde o.a. het aannemen door het afnemen van stemtesten. De heer Kikkert was ook betrokken bij het opzetten van de programmering en de scholing van de medewerkers en technici. Hij bleek een vraagbaak en kon de medewerkers op de juiste manier opleiden.

Niet alleen de begeleiding in het radiowerk, maar ook de opleiding tot de redactie en de voorbereidende werkzaamheden, zoals draaiboeken, Buma, behoorden tot zijn activiteiten.

Vanaf het begin heeft de heer Kikkert zijn eigen programma “Snelfiltermuziek” die elke zaterdagmorgen te beluisteren met zaken in en om Hoogeveen. In november 2019 maakte de heer Kikkert de 1500ste editie.  De heer Kikkert is veel tijd kwijt aan de voorbereiding. Hij zoekt de krant door en legt zijn oor te luisteren. Hij haalt lokaal interessante personen in de uitzending, een vast item is een plaat van ABBA en luisteraars kunnen een verzoeknummer indienen. Het is een programma voor elk wat wils en een begrip in Hoogeveen. Ook in de coronatijd zendt de heer Kikkert vanuit zijn kleine studio aan huis uit.

Het bereik van het programma is groot. Nummer van lokale en Nederlandse artiesten, oude en nieuwe hits van internationale artiesten worden door luisteraars aangevraagd en daarbij horen ook de berichten voor de mensen voor wie een plaat wordt aangevraagd. De heer Kikkert spit daarvoor zijn mail en berichten door en maakt zo een twee uur durend programma.

In de beginjaren verzorgde de heer Kikkert kerk en zang. Hij was ook jarenlang betrokken bij het politieke programma Raadhuisplein 3 op de zaterdagmiddag, waarvoor veel bekende politici en mensen uit de samenleving werden uitgenodigd.

Andere programma’s waar de heer Kikkert deel van uit maakte waren “Avonduur’ op zondagavond met romantische rustige muziek, Radio Bingo en Kwisdans.

De heer Kikkert is ook nog steeds presentator van het sportprogramma “Zondagmiddag Marathon”, waarvan hij ook de initiatiefnemer was. Ook springt de heer Kikkert regelmatig in bij andere programma’s als presentator/technicus.

In de jaren ’90 kocht de heer Kikkert zelf zijn platen en Cd’s, omdat Radio Hoogeveen financieel niet bij machte was deze zelf te kopen. Inmiddels zijn de mogelijkheden voor officiële downloads van internet voor Radio Hoogeveen ook betaalbaar en kan daaruit worden geput.

Naast de radioprogramma’s heeft de heer Kikkert zich ook beziggehouden met de bestuurlijke en administratieve zaken voor de omroep. Ook was hij penningmeester en is hij een vraagbaak voor velen. Hij woont de vergaderingen bij en geeft raad als bepaalde zaken opnieuw opgestart moeten worden.

In het verleden was er ook de Hoogeveense Top 10, een samenwerking met de Hoogeveense platenzaken Voscotheek en Discotheek Boven, waarbij aan de hand van de verkoopcijfers van singles een wekelijkse Hoogeveense hitlijst werd samengesteld.

De heer Kikkert bereidt zijn programma’s grondig voor en heeft een fantastische radiostem. Hij is een echte radioman die kwaliteit levert en medeverantwoordelijk is voor de kwaliteitsimpuls die de Lokale Omroep Hoogeveen heeft gekregen. Hij weet de hele historie van Radio Hoogeveen bij de luisteraars binnen te brengen. Een studioman in hart en nieren.

De heer Kikkert presenteert vanaf 1991 tot heden ook programma’s voor Goede Doelen, zoals “Spieren voor Spieren” en “Samenloop voor hoop”. Ook Winter-time-challenge en de Loop van Hoogeveen, etc. De radio-uitzendingen op locatie is een van de sterke punten van de heer Kikkert.

Voor zijn ouders doet de heer Kikkert de nodige klussen binnen- en buitenshuis en verzorgt de administratie. Als er iets met de computer maakt de heer Kikkert dit weer in orde. In coronatijd doet de heer Kikkert elke week de boodschappen. Ook reist hij met hen mee om de andere kinderen en hun gezinnen te bezoeken.

Verder was de heer Kikkert jarenlangs dj bij de Jeugd Sociëteit Tinck aan de van Echtenstraat in Hoogeveen waarbij hij het publiek vermaakte met de popmuziek uit die tijd. Ook was hij betrokken bij de marathongebeurens als Top 100, 500 en 1000. Uren muziek maken voor eigen en andermans plezier.

In Tweede Exloërmond heeft hij ongeveer 8 jaar lang radioprogramma “continu” op de zondagmorgen gehad. Ook zijn erbij nog een aantal radiostations zijn programma’s gemaakt

Voor velen vulde de heer Kikkert belastingformulieren in.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord