COVID-19 in Drenthe: de cijfers van 22-28 februari

Het aantal positieve testuitslagen in Drenthe is de afgelopen week ongeveer gelijk gebleven. Er is ook weer meer getest. Doordat het testbeleid is verruimd, test GGD Drenthe steeds meer mensen zonder klachten*.

Aantal vaccinaties
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). De afgelopen week zijn er 6.336 vaccinaties uitgevoerd door GGD Drenthe. In totaal, van 6 januari tot en met 28 februari, zijn dit er 31.022. Dit zijn zowel eerste als tweede prikken. Voor een optimale bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie.

In Nederland zijn tot nu toe ruim 1.319.000 vaccinaties gezet,  waarvan circa 855.360 door GGD’en. De overige vaccinaties zijn gedaan in ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en door huisartsen.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid.

Aantal positieve testuitslagen
Het aantal positieve testuitslagen is de afgelopen week met 841 ongeveer gelijk gebleven (vorige week 868). Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners ook (vorige week 176, nu 170).

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

Circa een derde van de mensen die zijn besmet zijn van middelbare leeftijd (45-64 jarigen). Bij de overige leeftijdsgroepen is dit: 0-9 jaar 7%;  10-19 jaar 11%;  20-29 jaar 12%;  30-44 jaar 19%; > 64 jaar 18%). Ten opzichte van vorige week is in Drenthe het absolute aantal besmettingen in de groep 0-9 jarigen toegenomen van 42 naar 53 kinderen.

Voor zover de bron bekend was, vond de afgelopen week ruim de helft van de besmettingen plaats in de thuissituatie (54%), gevolgd door bezoek van/bij familie of vrienden (16%), werksituaties (16%), verpleeghuizen of woonzorgcentra voor ouderen (7%).

Ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn 18 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 11). Op 26 februari lagen 32 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 28). Het aantal patiënten op de IC is 7 (vorige week 8).

Testen
In de afgelopen week heeft GGD Drenthe 7.609 testen afgenomen; een stijging van 16% vergeleken met de week ervoor (6.546). Dit zijn zowel PCR-testen als antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd, aangeboden op locatie De Haar in Assen en in Emmen). Je kunt bijna altijd dezelfde dag terecht en ontvangt de uitslag binnen twee uur (antigeentest) of uiterlijk de volgende dag (PCR).

Het nieuwe testbeleid* beïnvloedt het ‘vindpercentage’: het aandeel positieve uitslagen van alle GGD-testen. Die is de afgelopen week gedaald. Van de testen die GGD Drenthe doet, waren de afgelopen week 9,2% positief (vorige week 9,4%).

Versoepelingen betekenen nog beter op maatregelen letten
Het kabinet kondigde afgelopen week enkele versoepelingen aan. Die kunnen leiden tot meer besmettingen, omdat het aantal contactmomenten stijgt. Dat maakt het extra belangrijk om je zo goed mogelijk aan de basismaatregelen te houden. Spreek zo min mogelijk af met anderen, houd 1,5 meter afstand, werk thuis als dat kan en blijf thuis als je (milde) klachten hebt. Testen, ook bij milde klachten, is en blijft heel belangrijk. Zo zorgen we er samen voor dat we anderen niet besmetten.

Zie ook de landelijke rapportage over de afgelopen week op rivm.nl

* Contacten van iemand met corona kunnen zich nu ook direct en zonder klachten laten testen. Zo kan een besmetting eerder worden ontdekt en verspreiding eerder worden voorkomen. De quarantaine kan niet eerder worden gestopt dan bij een negatieve testuitslag op of na dag 5. Vermijd dan nog wel het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het contact met de persoon met corona. Werk je in de zorg, overleg dan met je werkgever of en wanneer je weer mag werken. Blijf ook op klachten letten als je weer naar buiten mag. Als je klachten krijgt of je klachten veranderen, blijf dan thuis en laat je opnieuw testen.  Bron GGD

Deel dit bericht!

Geef een reactie