Mist en verlichting: Hoe zat dat ook alweer?

Hoogeveen  – Komende nacht en maandagochtend is er volgens het KNMI kans op dichte mist door heel Nederland. Hoe zat dat ook alweer met autoverlichting en mist?

Bij mist is het voeren van de juiste verlichting erg belangrijk. Toch rijden mensen (misschien onbedoeld) soms met te weinig verlichting.

Veel relatief nieuwe auto’s hebben dagrijverlichting of automatische verlichting en die houden geen rekening met mist. Bovendien gaan bij dagrijverlichting vaak alleen de voorlampen aan. Als het mistig is, is zo’n auto van achteren dan slecht zichtbaar. Dus voer bij mist overdag dimlicht in plaats van dagrijverlichting.

Automatische verlichting gaat bij mist overdag helemaal niet aan. Het is immers licht buiten. Ook daarmee ben je zeer slecht zichtbaar. Dus automobilisten met automatische dagrijverlichting: schakel het dimlicht handmatig in.

Daarnaast is het verstandig om vooraf te weten waar in jouw auto de mistverlichting zit, zodat je deze op tijd aan- en uit kan zetten.

Gebruik van mistverlichting

Bij mist is het gebruik van de juiste verlichting essentieel.

  • Mistlampen aan de voorkant mogen aan bij minder dan 200 meter zicht.
  • Mistlampen aan de achterkant mogen aan als het zicht zeer slecht is, dat wil zeggen bij minder dan 50 meter zicht.

Vergeet niet de mistlampen weer uit te zetten wanneer de mist opklaart. Je medeweggebruikers kunnen door het felle licht gehinderd worden. Het kan je een boete opleveren als je onnodig met mistlampen rijdt.

 

Deel dit bericht!

Een gedachte over “Mist en verlichting: Hoe zat dat ook alweer?

  • 28 februari 2021 om 20:33
    Permalink

    Vraag mij af wat er mis was met altijd dimlicht aan. Dit hadden auto’s een tijdje tot dat de auto verkoop instortte en ze een leuke gimmick nodig hadden om mensen meer auto’s te verkopen dus kwam daar de regelgeving om Dagrijverlichting toe te staan. Blijft een gedrocht van een regelgeving ingefluisterd door de autobranche

Geef een antwoord