Gemeentelijk Crisis Team houdt in tijden van corona ieders belangen in het oog

De gemeente heeft een Gemeentelijk Crisis Team (GCT). Dat GCT richt zich op de gevolgen van corona voor inwoners, ondernemers en organisaties. Wat kan de gemeente betekenen voor inwoners, ondernemers en organisaties? Die vraag staat dagelijks centraal in het GCT. Dit is heel breed.

Het GCT biedt hulp aan bedrijven die geconfronteerd worden met een brandhaard. Het GCT heeft contact met de GGD over de actuele situatie en test- en vaccinatielocaties. Maar ook met het AZC, scholen, verenigingen en nog veel meer instanties. De afstemming met de regio vindt op vele niveaus plaats. Het GCT overlegt met de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) en adviseert over beleid. Zo zoeken de Drentse gemeenten samen naar een Drentse aanpak, om te voorkomen dat de situatie over de gemeentegrens ineens totaal anders is.

STROOM AAN INFORMATIE

Het GCT krijgt een constante stroom aan informatie van alle kanten. Denk aan de rijksoverheid, de GGD, de VRD. Het GCT kijkt iedere keer opnieuw welke maatschappelijke gevolgen die informatie heeft. Het GCT houdt altijd het belang en de behoeften van inwoners, ondernemers en organisaties in het oog.

VERANDERENDE MAATREGELEN

Als er weer een persconferentie is geweest, veranderen de maatregelen ook vaak. Dat betekent dat het GCT elke keer opnieuw moet kijken naar wat wel en wat niet
kan. Winkeliers, sport- en cultuurverenigingen, horecaondernemers, uitvaartondernemers, ze zoeken allemaal naar de mogelijkheden en hebben veel vragen over de interpretatie van de regels. Wat betekent dit voor ons? Soms zijn de antwoorden eenvoudig, soms ook niet. Daar gaat het GCT dan mee aan de slag.

GRIJZE GEBIEDEN

Het komt ook voor dat mensen niet vooraf aan de gemeente vragen of iets is toegestaan, maar aannemen dat het wel mag. Soms leidt dit tot klachten van anderen
of ontdekt de gemeente dit zelf. Dan gaat het GCT over tot actie. Dat kan een goed gesprek zijn, een officiële waarschuwing of zelfs leiden tot handhaving, boete en dwangsom. Voor evenementen geldt ongeveer hetzelfde. Natuurlijk moeten evenementen aan de regels voldoen. Als er onduidelijkheden zijn of grijze gebieden, dan kijkt het GCT ernaar.

AFSCHEID VAN DIERBARE

Afscheid nemen van een dierbare is in tijden van corona ook anders. Bijna alle uitvaarten vinden plaats binnen de regels, maar soms zijn er bijzondere omstandigheden waarover van tevoren nagedacht moet worden. Als er veel belangstelling is voor een begrafenis, dan is het goed om van tevoren na te denken en te overleggen met de gemeente over hoe een eventuele grote toestroom van mensen in goede banen kan worden geleid.

De communicatie (en voorlichting) naar inwoners, verenigingen en ondernemers is ook een taak van het GCT

Deel dit bericht!

Geef een reactie