Technologie en Zorg Academie Drenthe gestart

Regio – Deze maand is in Drenthe de Technologie en Zorg Academie (TZA) van start gegaan. De TZA Drenthe is een samenwerkingsverband tussen scholen voor mbo en hbo, instellingen voor zorg, welzijn en wonen en gemeenten in Drenthe. Doel van TZA Drenthe is om ervoor te zorgen dat technologie in de zorg zó gebruikt wordt dat de werkdruk van medewerkers in de zorg vermindert, mensen met een zorgvraag zo zelfstandig en prettig mogelijk kunnen leven en dat meer zorg met minder medewerkers kan worden geleverd.

In 2017 is het practoraat Zorg en Sensortechnologie opgericht waarbinnen Drenthe College, de gemeente Assen, Hanzehogeschool en inmiddels meer dan 30 bedrijven en instellingen samenwerken. In dit practoraat doen studenten van Hanzehogeschool en Drenthe College in opdracht van bedrijven en instellingen onderzoek naar het gebruik van technologie in de praktijk. Een onderzoeksvraag kan bijvoorbeeld zijn: “wat verandert in het gedrag van deze cliënt wanneer hij een Paro (een robotzeehond) in handen krijgt?” of “welke middelen kunnen verpleegkundigen en artsen gebruiken om een diagnose op afstand te stellen”? Dit onderzoek leidt niet alleen tot kennis waarmee technologie verder kan worden ontwikkeld en toegepast maar stimuleert ook de nieuwsgierigheid en onderzoekende houding van studenten.

Natuurlijk moeten niet alleen studenten, maar ook mensen die al in de zorg werken, leren omgaan met nieuwe technologie. Op zoek naar goede manieren om het gebruik van technologie in de zorg verder te brengen kwam het practoraat in contact met de Technologie en Zorg Academie in Twente. De TZA Twente is een samenwerkingsverband dat door middel van het geven van trainingen, het uitlenen van materialen en een kenniskring van technologie-experts een effectieve manier heeft gevonden om het gebruik van technologie in de zorg te verbeteren. Drenthe College heeft na overleg met partners van het practoraat besloten om de Technologie en Zorg Academie in Drenthe te introduceren.  Naast Drenthe College nemen ook de Hanzehogeschool, NHL Stenden, Noorderpoort en Alfa-college deel, evenals de gemeenten Assen en Emmen en vele instellingen voor zorg, welzijn en wonen zoals het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Cosis, Visio, Vanboeijen en Actium Wonen

Geef een reactie