An en Wicher Zanting 60 jaar getrouwd

Hoogeveen – Woensdag 17 februari waren An en Wicher Zanting 60 getrouwd. Namens de gemeente Hoogeveen belde Burgermeester Loohuis om hun de gelukswensen over te brengen. Vol trots laat Wicher de felicitaties zien die zij hebben ontvangen van de Koning en Koningin en van de Commissaris van de Koning van Drenthe. “We kunnen ons onze trouwdag nog heel goed herinneren. ’s Morgens was het eerst donker en somber weer maar ’s middags scheen de zon”, verteld Wicher.

Op 17 februari 1961 gaven An (82 jaar, geboren in de toenmalige gemeente Steenwijkerwold) en Wicher (83 jaar en geboren in Hoogeveen) elkaar het ja-woord. Beiden woonden toen op de Havelterberg, een kleine woongemeenschap tussen Steenwijk en Meppel, waar pa Zanting hoofd was van de Christelijke school aldaar. An was toen als winkelbediende werkzaam in Steenwijk en Wicher werkte na de vervulling van zijn militaire dienst als beginnend ambtenaar in de toen zelfstandige gemeente Nijeveen. Daar gingen zij ook wonen, eerst in een houten woninkje (een zgn. Bogaards- woning) en later in een eengezinswoning in Nijeveen. Daar werden hun kinderen geboren. Als eerste een zoon, die later op ruim 2 jarige leeftijd stierf en vervolgens een zoon en 2 meisjes.

Al spoedig vertrok het gezin naar Bunschoten en kwam het vervolgens -via enkele jaren Purmerend- in de gemeente Diemen terecht. Daar was Wicher werkzaam als hoofd van de afdeling Interne Zaken. De laatste jaren was hij werkzaam als gemeentearchivaris en schreef enkele studies over de historie van Diemen. An zat ook niet stil en ging nadat de kinderen naar het middelbaar onderwijs gingen aan het werk als bejaardenverzorgster.

Ook in maatschappelijk opzicht waren beiden daar zeer betrokken. Zij vervulden beiden enkele functies binnen de Ned. Hervormde Kerk aldaar. Wicher was daarnaast zeer actief in de sport (volleybal) en stond aan de wieg van de Diemer Volleybalvereniging. Verder was hij een gedreven sportfietser en schaatser.

Hoewel zij het in Diemen prima naar hun zin hadden, kon na de pensionering toch de lang gekoesterde wens worden vervuld om de hectiek van de Randstad te ontvluchten en terug te gaan hun geboortestreek. Zij kochten hun huidige woning in Hoogeveen aan De Kroon. In deze gezellige buurt wonen zij al weer 17 jaar met veel plezier.

Ook hier was stil zitten geen optie. Beiden werden weer actief in de Oosterkerk en zij zijn dat nog steeds! Wicher kon zijn oude beroep weer oppakken. Hij ging aan de slag in de archieven van de Protestantse Kerk in Hoogeveen, waar hij nu nog steeds graag werkt. An werd bezoekster van bejaarde gemeenteleden in Valkenstede. Dit bezoekwerk doet zij nu nog.

En nu 60 jaar getrouwd. Dat vraagt om een feestje en dat was al helemaal voorbereid, maar helaas, u raadt het al: het Covid 19 virus gooide roet in het eten. “Wellicht”, zo zegt An, “vieren wij dit nu maar volgend jaar, op onze 61-jarige huwelijksdag”. An en Wicher genieten nog een redelijk goede gezondheid en hopen nog vele jaren op hun huidige adres te mogen wonen.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord