Algemeen

Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht 8-15 februari)

Het aandeel positieve uitslagen van de GGD-testen stijgt. Van elke 100 testen die GGD Drenthe doet zijn er gemiddeld bijna 13 positief. Deze stijging kan een signaal zijn dat de Britse variant in Drenthe de overhand krijgt. ‘Typisch winterse verkoudheidsklachten’ kunnen ook coronavirusklachten zijn. Blijf daarom thuis bij klachten – ook als kind en ook als de klachten mild zijn – en laat je zo snel mogelijk testen.  

Aantal vaccinaties
Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of minder ziek wordt door corona. De afgelopen week zijn er 6.173 vaccinaties uitgevoerd door GGD Drenthe. In totaal, tot en met 14 februari, zijn dit er 17.765. Dit zijn zowel eerste als tweede prikken. Voor een optimale bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid.

Aantal besmettingen
Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week iets gedaald naar 773 (vorige week 810). Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners was in de afgelopen week 157 (de week ervoor 164).

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek

Bij de meeste besmettingen gaat het om mensen van middelbare leeftijd: 50-54 jarigen 9%, 55-59 jarigen 9%, 60-64 jarigen 6%. Het aandeel jongeren betrof de afgelopen week 15% (15-19 jarigen 8%, 20-24 jarigen 7%).

Voor zover de bron bekend was, vond de afgelopen week de helft van de besmettingen plaats in de thuissituatie (55%), gevolgd door bezoek van/bij familie of vrienden (19%), werksituaties (14%), verpleeghuizen of woonzorgcentra voor ouderen (8%).

Ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn 14 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 14). Op 15 februari lagen 29 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 29). Het aantal patiënten op de IC is 9 (vorige week 6).

Testen
GGD Drenthe voerde de afgelopen week iets meer testen uit dan vorige week (5.085), namelijk 5.629. Dit zijn zowel PCR-testen als antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd, aangeboden op locatie De Haar in Assen en in Emmen). Je kunt bijna altijd dezelfde dag terecht en ontvangt de uitslag binnen twee uur (antigeentest) of uiterlijk de volgende dag (PCR).
Van de testen die GGD Drenthe doet, waren de afgelopen week 12,9% positief (vorige week 10,1).

De Britse variant van het coronavirus rukt op in Nederland
Op dit moment is de inschatting van het RIVM dat bij twee derde van de besmettingen het om de Britse variant gaat. Hoe groter het aandeel van de Britse variant, hoe groter de invloed op de ontwikkeling van de pandemie. De verwachting is dat door deze variant het aantal besmettingen in Nederland gaat toenemen. Inmiddels is uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk duidelijk geworden dat mensen die daar besmet waren met de Britse variant zieker werden en vaker kwamen te overlijden dan dat het geval was bij de oude varianten. Dit is nog een extra reden om je goed aan de maatregelen te houden.

Zie ook de landelijke rapportage over de afgelopen week op rivm.nl  www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

Bron GGD

Geef een reactie