Sterke afname aantal gehuwden in Drenthe

Regio –  Sinds 2010 nam het aantal gehuwden in Drenthe af met 6,5%. Ondanks deze afname, zijn in Drenthe bovengemiddeld veel mensen getrouwd. Van alle Drenten is in 2020 42,7% gehuwd, wat meer is dan het landelijk gemiddelde van 38,6%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar de meest recente trouwcijfers.

Afname aantal gehuwden in elke Drentse gemeente
In alle Drentse gemeenten nam het aantal gehuwde inwoners af. Vooral in de gemeenten Emmen en Noordenveld daalt het aantal gehuwden sterk sinds 2010: -7,7%.

In Borger-Odoorn is het grootste aandeel van de bevolking getrouwd: 47,2%. Assen telt relatief gezien de minste gehuwden. Van alle Assenaren is 38,3% gehuwd, waarmee het de enige gemeente in Drenthe is waarin minder gehuwden wonen dan landelijk gemiddeld. In Hoogeveen zijn 41,7% van alle inwoners gehuwd.

20% minder huwelijkssluitingen in 2020
In 2020 werden 20,4% minder huwelijken gesloten dan in 2019. Sinds 2013 ligt het jaarlijkse aantal Nederlandse huwelijkssluitingen rond de 65.000, maar in 2020 waren dit er net iets meer dan 50.000.

In 2020 stelden veel bruidsparen hun bruiloft uit in verband met de coronamaatregelen. Van een trouwseizoen was daardoor geen sprake. Pas in oktober kwam het aantal gesloten huwelijken op een niveau van een jaar eerder.

Trouwseizoen 2021 komt later op gang
Verloofden die hun bruiloft plannen voor 2021, kiezen vooral voor een datum in de tweede helft van het jaar. Normaal gesproken begint het trouwseizoen in april, maar dit jaar lijken de vaccinaties te worden afgewacht. Vooral van juli tot en met september plannen bruidsparen hun bruiloft.

Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl verwacht dat er een run komt op trouwen later dit jaar en in 2022: “Het trouwseizoen lijkt echt te verschuiven door de komst van de vaccins. Als er straks meer mogelijk is door het vaccinatieprogramma of de lagere besmettingsgraad, denk ik dat trouwleveranciers misschien zelfs overladen worden met kortetermijnaanvragen.” Foto: Schonewillefotografie

Deel dit bericht!

Geef een antwoord