Gezondheid

Zorgmedewerkers op wachtlijst kunnen komende week weer afspraak inplannen

De vaccinatiebereidheid onder zorgmedewerkers is groot. In januari maakten veel meer mensen een afspraak dan verwacht. Daardoor kon niet iedereen worden ingepland. Er waren onvoldoende vaccins beschikbaar voor deze doelgroep. De afsprakenlijn noteerde wel het telefoonnummer en zette deze zorgmedewerkers op een wachtlijst. De mensen op deze lijst ontvangen eind deze week een SMS, waarna ze alsnog een afspraak kunnen maken.

AstraZeneca beschikbaar voor resterende zorgmedewerkers
Landelijk werd besloten het BioNTech/Pfizer vaccin in te zetten voor ouderen en het vaccineren van zorgmedewerkers voort te zetten zodra het AstraZeneca vaccin beschikbaar komt. Dat vroeg dus nog even geduld, maar dit vaccin kan nu op heel korte termijn ingezet worden. Ook op de vaccinatielocatie in Assen.

Inplannen kan vanaf dit weekend, na ontvangst van SMS
Eind van de week ontvangen de zorgmedewerkers op de wachtlijst een SMS. Daarna kunnen ze de landelijke afsprakenlijn bellen om een afspraak te maken. Bij de GGD Drenthe-locatie in Assen starten we maandag 15 februari met het vaccineren met het AstraZeneca vaccin. De afspraak kan dus vanaf die datum worden ingepland.

Om welke zorgmedewerkers gaat het?
De eerste groep die wordt gevaccineerd zijn de zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen die nog niet aan bod zijn gekomen in januari. Verder worden vanaf 12 februari ook de mensen uitgenodigd die werkzaam zijn in de klinische medisch specialistische revalidatie. Vanaf maandag 15 februari ontvangen zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg de eerste uitnodigingen voor het maken van een afspraak via het landelijke afsprakennummer. Daarna volgt de wijkverpleging.  Een meer uitgebreide toelichting op wie wel of niet in aanmerking komt – en waar je gevaccineerd wordt – vind je op de website van Rijksoverheid.

Geen SMS ontvangen, maar behoor je wel tot de doelgroep?
De medewerkers op de wachtlijst ontvangen als eerste een SMS, waarna ze een afspraak kunnen maken. De andere zorgmedewerkers ontvangen, net als de vorige groep, van hun werkgever een uitnodiging. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen die zich nog niet eerder bij de landelijke afsprakenlijn hebben gemeld voor een afspraak, kunnen vanaf 12 februari ook een afspraak maken. Zij ontvangen de oproep via hun werkgevers. Dit wordt via de koepelorganisaties geregeld.

Het AstraZeneca vaccin
Meer over het AstraZeneca vaccin vind je op de website van Rijksoverheid, waaronder deze bijsluiter in begrijpelijke taal. Zorgmedewerkers van 65 jaar en ouder krijgen het vaccin van BioNTEch/Pfizer toegediend.

Wie wanneer welk vaccin krijgt is iets dat landelijk wordt bepaald
In het overzicht met de volgorde van vaccineren staat welke groepen wanneer aan de beurt zijn. En welk vaccin zij krijgen. Deze planning hangt onder andere af van hoe goed de vaccins werken bij bepaalde bevolkingsgroepen. En of de vaccins op tijd geleverd worden. Er komen ook nog andere vaccins aan. Dat maakt dat planning voor de langere termijn nog kan veranderen.

Geef een reactie