Opinie Recreatiedruk Dwingelderveld

De klachten zoals verwoord door de boswachter over de bezoekers van Dwingelderveld herken ik wel. De meesten gedragen zich voorbeeldig, de enkeling is asociaal. Zo is
het risico groot dat een geïnstalleerde wildcamera door een bezoeker wordt gejat. Ook de crossmotoren die schapen opjutten zijn een bron van ergernis en stroperij ’s nachts.

Zo heb ik wel eens een half ree gevonden en vergiftigde eenden om neem ik aan vossen te doden, slachtoffer van stropers/landeigenaren. Ook ‘grote loslopende honden die ‘bazen’ niet de baas kunnen vind ik een bron van ergernis. Loslopende honden die rustgebied intrekken verstoren burchten en jagen reeën in het prikkeldraad. Het zijn vooral de grote zoogdieren die last hebben van verstoring van hun leefgebied.. Dit gebeurd veelal buiten het zicht van de ‘baas’.  Bovendien is Nederland erg druk en de corona epidemie verhoogt de rumoer in de natuur. Ook is er in Nederland te weinig gelegenheid voor jongeren om zich goed uit te leven, een van de redenen dat ze met crossmotoren de natuur in trekken. Vergeten wordt verder dat ook de commercialisering van de natuur de bedrijvigheid doet toenemen. Zo zijn er in Dwingelderveld tal van activiteiten, campings, ATB routes en ruiterroutes uitgezet en pikt de horeca in samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten ook een graantje mee. Tot een bepaalde hoogte betekent de (commerciële) houtwinning van de laatst jaren een verstoring. Commercie is dus troef. Zelfs voor een foto publiceren van een schaapherder in een boek wordt geld gevraagd. Recreatie in Dwingelderveld is oké, de nieuwe boslounge is een zegen en natuuractiviteiten zijn educatief, echter problematisch is een schrijnend tekort aan goed uitgeruste opsporingsambtenaren om ‘bezoekers’ als stropers en mensen die brutaal worden aan te pakken. Ik zou me niet druk maken om iemand die paar meter van het pad afgaat om ijshaar te fotograferen, maar wel meer energie en geld steken in het aanpakken van de echte hufters. Mensen verwijzen naar andere natuurgebieden of dorpsgebieden zonder extra opsporingsbevoegdheid verplaatst en verspreid de problemen ten nadele van dieren. Als de ploerten worden aangepakt wordt het werk van de boswachters er ook een stuk plezieriger op en bovendien is dat een goed signaal naar de echte natuurliefhebbers van Dwingelderveld. Zelf bezoek ik Dwingelderveld liever zeer vroeg om mensen en honden te vermijden. Bovendien is de natuur bij zonsopkomst meer actief, is het rustiger en het licht mooier. De spanning tussen natuur en recreatie is iets waar we in druk Nederland mee moeten leven, het gaat er meer om beleid te ontwikkelen waardoor er een stabieler evenwicht ontstaat.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Deel dit bericht!

Geef een antwoord