Ontwikkelingen COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht 1-7 februari)

De Britse variant van het coronavirus rukt op in Nederland. De derde golf lijkt onvermijdelijk. Het is belangrijk je contacten te beperken. Minder contacten betekent minder kans om het virus tegen te komen en het virus te verspreiden. Voor iedereen geldt (nu ook voor schoolgaande kinderen): blijf thuis als je klachten hebt (ook bij milde) en laat je testen. Houd je aan de quarantainerichtlijnen als je een contact bent van iemand met corona. Dan stopt het virus bij jou.

Vanwege de weersomstandigheden waren zondag 7 februari alle GGD test- en vaccinatielocaties gesloten. De aantallen testen, besmettingen en vaccinaties zijn de afgelopen week daarom lager dan ze anders zouden zijn geweest.

Aantal vaccinaties
De afgelopen week zijn er 4.802 vaccinaties uitgevoerd door GGD Drenthe. In totaal, tot en met 7 februari, zijn dit er 11.592. Dit zijn zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvoorzieningen (ook voor de tweede ronde) en 85-plussers (eerste prikronde). Voor een optimale bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid.

Aantal besmettingen
Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week gestegen naar 809 (vorige week 740). Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners was in de afgelopen week 164 (de week ervoor 150).

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

Bij de meeste besmettingen gaat het om mensen van middelbare leeftijd: 50-54 jarigen 9%, 55-59 jarigen 10%, 60-64 jarigen 7%. Het aandeel jongeren betrof de afgelopen week 17% (15-19 jarigen 7%, 20-24 jarigen 11%).

Voor zover de bron bekend was, vond de afgelopen week de helft van de besmettingen plaats in de thuissituatie (48%), gevolgd door werksituaties (20%), verpleeghuizen of woonzorgcentra voor ouderen (20%) en besmetting tijdens bezoek van/bij familie of vrienden (15%).

Ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn 14 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 10). Op 8 februari lagen 29 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 24). Het aantal patiënten op de IC is 6 (vorige week 11).

Testen
GGD Drenthe voerde de afgelopen week ongeveer evenveel testen uit als vorige week (5.067), namelijk 5085. Dit zijn zowel PCR-testen als antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd, aangeboden op de TT-locatie – De Haar – in Assen). Je kunt bijna altijd dezelfde dag terecht en ontvangt de uitslag binnen twee uur (antigeentest) of uiterlijk de volgende dag (PCR).

Van de testen die GGD Drenthe doet, waren de afgelopen week 10,1% positief (vorige week 10,4).

De Britse variant van het coronavirus rukt op in Nederland 

Op dit moment is de inschatting van het RIVM dat bij twee derde van de besmettingen het om de Britse variant gaat. Die heeft in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot een zeer hoge toestroom aan patiënten in de ziekenhuizen geleid. De verwachting is dat vanaf half februari het aantal besmettingen in Nederland gaat toenemen. De derde golf lijkt onvermijdelijk.

Bron : GGD

Zie ook de landelijke rapportage over de afgelopen week op rivm.nl  https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

Deel dit bericht!

Geef een antwoord