Algemeen

Niet essentiële-winkels zijn weer geopend voor afhalen bestellingen

Hoogeveen – Niet essentiële-winkels zijn sinds vandaag weer geopend voor afhalen bestellingen. Hierdoor kunnen klanten bij ondernemers die de afgelopen weken hun deuren moesten sluiten in de buitendorpen, winkelcentra en het centrum van Hoogeveen terecht

Voorwaarden voor bestellen en afhalen

Er zijn een aantal voorwaarden aan het bestellen en ophalen van producten bij een winkel:

  • Doe vooraf (minimaal 4 uur van te voren) een (online) bestelling bij een winkel of een locatie met een winkelfunctie;
  • U ontvangt een bevestiging met een tijdslot wanneer de bestelling af te halen is.
  • Er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen het bestellen en afhalen;
  • Afhalen kan alleen binnen het afgesproken tijdslot;
  • De afspraakbevestiging bevat alle praktische informatie over het veilig en vlot afhalen van de bestelling;
  • U gaat alleen naar de winkel en haalt uw bestelling op aan de deur van de winkel;
  • Alleen als u klachtenvrij bent, kunt u de bestelling worden afgehaald;
  • De winkelier zorgt ervoor dat uw bestelling klaar staat;
  • U betaalt thuis vooraf, achteraf of zoveel mogelijk contactloos bij het afhalen.
  • Daarbij blijven natuurlijk ook de andere basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en geen groepsvorming.

Regels voor bestellen en afhalen

Veilig afhalen: tijd afspreken en afstand houden
Bestellen en afhalen vindt plaats onder strikte voorwaarden. Zo wordt altijd 1,5 meter afstand gehouden onderling. Er wordt vooraf een afspraak gemaakt over het tijdstip van het afhalen van de bestelling. Zo voorkomt u drukte aan de deur.

Handhaving bij bestellen en afhalen
Met de detailhandel zijn goede afspraken gemaakt over (hygiëne)maatregelen in en om de winkel. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving hiervan. Uiteindelijk kan publieke handhaving (boa’s) optreden als maatregelen niet worden nageleefd. Dit is afhankelijk van de gemeente zelf.

Thuis bestellen, na 4 uur afhalen
Een bestelling moet minimaal 4 uur voor het afhalen gedaan worden. Klanten kunnen dus niet voor de deur van de winkel iets bestellen en gelijk meenemen.

Niet direct ruilen
Direct ter plekke ruilen van  afgehaalde producten is niet toegestaan. Passen gebeurt thuis en ruilen kan volgens de voorwaarden van de winkelier per post.

Retourneren (terugbrengen) kan niet
Retour brengen naar de winkel is niet mogelijk. Als u een product heeft besteld en afgehaald en u wilt het retourneren, dan kan dat. U heeft wettelijk een bedenktijd van 14 dagen om het per post terug te sturen en geld terug te krijgen.  De winkelier geeft aan hoe retourneren mogelijk is.

Ook voor overdekte winkelcentra 
Bestelde producten worden alleen aan de deur van de winkel afgehaald. Dit kunnen ook winkels zijn in een winkelcentrum.

Praktische informatie over het afhalen 
De manier van bevestigen van de bestelling is vormvrij en bepaalt de winkelier. Dat kan een sms zijn, mailtje of iets anders zijn. U krijgt in ieder geval te horen op welk moment u de bestelling kunt afhalen en waar u verder rekening mee moet houden.

Reparaties en bestelde producten afhalen
Tussen het bestellen van producten en het afhalen moet een dagdeel van vier uur zitten. Het is dus niet mogelijk in de winkel producten te kopen. Het is wel mogelijk om vier uur van te voren een bestelling te plaatsen en de schoenen voor reparatie weg te brengen op het moment dat u het bestelde product afhaalt. Brengen en afhalen gebeurt aan de deur. 

Postpakket brengen en bestelde producten afhalen 
Tussen het bestellen van producten en het afhalen moet een dagdeel van vier uur zitten. Het is dus niet mogelijk in de winkel producten te kopen. Het is wel mogelijk om vier uur van te voren een bestelling te plaatsen en het postpakket weg te brengen op het moment dat u het bestelde product afhaalt. U haalt de bestelling af aan de deur.

Ook voor contactberoepen
Als de winkelier een locatie met een winkelfunctie heeft, is het toegestaan om producten volgens bestellen en afhalen te verkopen. Dit geldt ook voor contactberoepen als een kappers of schoonheidsspecialisten. Zij mogen onder deze voorwaarden producten verkopen. Het uitoefenen van het contactberoep is nog steeds niet toegestaan.

Ook voor bouwmarkten en groothandels
Bouwmarkten worden gelijk gesteld aan andere niet-essentiële winkels. Er wordt dus een dagdeel van minimaal 4 uur aangehouden tussen het bestellen en het afhalen van uw bestelling. De uitzondering die al geldt voor groothandels (business-to-business) blijft bestaan. Dus in geval van spoedreparaties kunnen zelfstandig ondernemers, zoals bouwvakkers en loodgieters terecht bij bouwmarkten.

Geef een reactie