Algemeen

Met man en macht proberen wegen begaanbaar te maken

Noordscheschut – Alle materiaal wat ook maar een beetje de wegen begaanbaar kan maken zijn sinds gisteren onafgebroken op de weg. Bij de gemeente en Rijkswaterstaat worden in ploegen gewerkt om de wegen sneeuwvrij te maken.

Ook (loon)bedrijven zijn ingezet om de wegen begaanbaar te maken. Dat de inspanningen niet gelijk resultaat heeft te maken met onder ander het weinige verkeer dat op de weg is. Hierdoor wordt het zout niet goed ingereden wat gevolgen heeft voor de werking. Ook een probleem is de sneeuwjacht. Als de sneeuw is weggeschoven vormen zich binnen de kortste keren weer sneeuwduinen.

Zelf je stoepje sneeuwvrij houden

Je eigen stoepje sneeuwvrij houden, en het stukje voor je woning is eigen verantwoordelijkheid. En heeft u hulpbehoevende buren? Die help je natuurlijk even.

Prioriteit gemeentes bij gladheidsbeheersing

In de winterperiode staan medewerkers en strooiwagens van Area Reiniging klaar om gladheid te bestrijden. We strooien volgens een vaste route. De hoofdwegen zijn altijd als eerste aan de beurt. Daarna de busroutes, bruggen, belangrijkste (school)fietsroutes en carpoolplaatsen. Hierna worden de wegen naar en rond verzorgingstehuizen, scholen, kinderdagverblijven, parkeerterreinen bij winkelcentra, dorpshuizen, sporthallen en andere verbindingswegen gestrooid.

Code oranje

Rijkswaterstaat roept ook maandag  weggebruikers op ook maandagochtend niet de weg op te gaan. De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk.

Het advies aan mensen die tóch de weg op moeten – bijvoorbeeld omdat ze een cruciaal beroep hebben –  is de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen. Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat is een deel van de snelwegen nog moeilijk begaanbaar. We hebben te maken met zeer strenge winterse omstandigheden. Daarom is het advies zoveel mogelijk thuis te blijven.

Bijna 30 miljoen kilo zout

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen 24 uur een kleine 30 miljoen kilo zout gestrooid. Naast 546 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers zijn ook drie speciale calamiteitenmachines ingezet. Die bestrijden ijsplaten door onder hoge druk een warme zoutoplossing op het ijs te spuiten.

Snellere berging

Vanwege de extreme weersomstandigheden is het extreem weer-protocol van Rijkswaterstaat van kracht. Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen, zodat gestrande weggebruikers niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan. Ook zet Rijkswaterstaat extra weginspecteurs in én extra mankracht in de verkeerscentrales

Volg de strooiwagens live

De actuele situatie op de weg is te volgen op het Twitteraccount @RWSverkeersinfo. Op de website www.rijkswaterstaatstrooit.nl laten we samen met het KNMI zien waar de strooiwagens rijden en waar de afgelopen 6 uur gestrooid is. Ook is op de site zichtbaar hoeveel zout er is gestrooid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen