Winterregeling: meld daklozen en slechtbehuisden bij kou

Hoogeveen – Als de gevoelstemperatuur meer dan drie dagen onder de -5 graden is, waar het de aankomende week op gaat lijken, gaat de winterregeling in. Deze regeling richt zich op het voorkomen van gezondheidsrisico’s door de kou. Maak jij je zorgen om iemand die buiten slaapt of in een onverwarmd onderkomen? Bel dan het Advies en Meldpunt OGGZ.

Er werken verschillende zorgorganisaties mee aan de winterregeling. In koude periodes zijn zij extra alert op mensen die geen warme plek hebben om te overnachten. Voor hen wordt opvang geregeld door het Leger des Heils, Cosis en WerkPro. “Mensen die op straat leven of in een slechte woning verblijven, kunnen tijdens koude periodes terecht in de opvang. Dit kan zowel bij De Kommarin aan de Havenkade in Assen, als in de opvang aan de Weerdingerstraat in Emmen”, vertelt  Annegreet Groeneveld, voorzitter OGGz-netwerk. Ook in de opvang wordt uiteraard rekening gehouden met de coronamaatregelen. Zo is er meer ruimte gecreëerd om mensen op veilige afstand van elkaar op te vangen.

Slechtbehuisden
Er wordt opvang geboden aan mensen die buiten slapen. Daarnaast komt het voor dat mensen op een plek wonen die niet geschikt is voor kou. Bijvoorbeeld in schuurtjes, zelfgebouwde hutjes of in een huis dat niet is aangesloten op gas en elektriciteit. Deze mensen zijn vaak minder goed in beeld. Toch is overnachten in een onverwarmd onderkomen bijna net zo gevaarlijk als slapen op straat.

Meld je zorgen
Maak jij je zich zorgen om iemand die geen warme plek heeft om te overnachten? Neem dan contact op met het Advies en Meldpunt OGGZ. Deze zijn op werkdagen bereikbaar via 088 24 60 240 (op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur). Je kunt ook een digitale melding doen via dit formulier.

Buiten kantoortijden neem je contact op met de politie via 0900-8844. Bel 112 als iemand zich in een hele gevaarlijk situatie bevindt. Na jouw melding beoordelen deze de situatie en bekijken welke hulp nodig is.

Advies en Meldpunt OGGZ
Het Advies en Meldpunt OGGZ is bereikbaar voor het beantwoorden van vragen, het melden van zorgen en het meedenken en adviseren bij complexe zorgwekkende situaties.

publiek/advies-en-meldpunt-oggz

Geef een antwoord