Hollandscheveld, the Netherlands - June 2, 2019: Blooming cornflowers on the roadside at the Hollandscheveld ring road, the Netherlands
Algemeen

Mark Tuit: het is echt knap wat we samen voor elkaar boksen in Hollandscheveld

Onlangs redde hij het edelhert in Drenthe door een petitie te starten om het dier in leven te laten en het de ruimte te gunnen die het nodig heeft. Dankzij 27.000 ondertekenaars zwichtte de provincie en mocht het dier, dat al een paar jaar ongestoord in onze provincie leeft, blijven.

Tegenover ons zit Mark Tuit. Vertel eens wat van jezelf.
Ik ben 37 jaar oud, partner van Marieke en vader van 3 prachtige dochters: Lieke, Karlijn en Robine. We wonen sinds een kleine vier jaar aan De Oplegger in Hollandscheveld. Marieke en ik zijn gaan samenwonen aan de Otto-Zomerweg en zelf ben ik opgegroeid aan de Dopheidestraat. Mijn ouders, Geert en Hilda Tuit, wonen daar nog steeds. Ik ben dol op voetbal, leuke dingen doen met vrienden, reizen en hardlopen/wandelen in de natuur.

Je bent tegenwoordig directeur IVN Noord (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid). Hoe verliep de weg daar naar toe?
Mijn eerste school was obs Oostenbrink. Daarna heb ik op OSG De Groene Driehoek de opleiding Atheneum A afgerond. Heb nog een blauwe maandag bestuurskunde in Enschede gestudeerd, maar dat mag geen naam hebben. Daarna de lerarenopleiding basisonderwijs afgerond. Vanuit mijn werk nog vele, tot de dag van vandaag, leiderschapsopleidingen gevolgd. Mijn eerste baan was als meester in het basisonderwijs. Ik gaf les voor Bijeen [openbaar onderwijs in Hoogeveen]. Twaalf jaar geleden ben ik begonnen bij IVN.

Waarom verruilde je het onderwijs voor een baan bij het IVN? Dat lijkt toch een hele stap!
Het lesgeven in het basisonderwijs vond ik altijd leuk om te doen. Tijdens mijn studie volgde ik de module NME [natuur- en milieueducatie]. Op die manier leerde ik IVN kennen als een heel mooie organisatie. Toen daar een vacature kwam werd ik gevraagd om te solliciteren en tot de dag van vandaag werk ik daar met heel veel plezier. Dat is nu 12 jaar geleden. De eerste jaren werkte ik als projectleider onderwijs en 5 jaar terug ben ik directeur IVN Noord geworden.

Wat is het mooie van je baan als directeur van IVN; breng je met deze baan een belangrijke hobby in praktijk, t.w. educatie natuur/klimaat of spreekt het bestuurlijke je aan?
Het mooie van mijn baan is de afwisseling. Mijn hart gaat sneller kloppen van de inhoud: natuur/duurzaamheid/voedsel waar IVN zich mee bezig houdt, ook het onderwijs is een belangrijke factor in deze baan en verder politiek-bestuurlijk. Als IVN Noord zijn we bijvoorbeeld ook educatiepartner voor Wildlands Emmen en doen we de voorlichting & educatie voor alle Nationale Parken in Nederland. Elke dag is daarom anders. Daarnaast vind ik het heel mooi om mijn team [kleine 40 mensen] elk jaar beter te laten spelen. Alleen ga je sneller, samen kom je veel verder. Een goede leidinggevende laat zijn/haar team beter spelen. Veel van mijn passies en interesses verenigen zich in mijn baan.

Hoe uit jouw zorg voor de klimaatverandering zich? Wat zouden wij als individuele inwoners hieraan kunnen doen?
Het gaat niet goed met onze aarde. We weten dat allemaal wel, maar de veranderingen gaan te langzaam om ons als mensen er heel druk over te maken. Het is voor veel mensen een ver-van-m’n-bedshow. Maar veel diersoorten sterven uit. Het tropisch regenwoud, de longen van onze aarde, staan in brand en het gaat slecht met de biodiversiteit. Onze zomers worden droger en de winters natter. Boeren en de natuur hebben daar nu al last van, wij op termijn ook. Iedereen kan daar iets aan doen. Wat? Dat moet iedereen zelf bepalen, want alleen dan gaat een verandering pas werken. Maar bijvoorbeeld bloemen planten waar insecten dol op zijn, rekening houden met je energieleverancier [hoe groen is deze] of iets vaker op de fiets maakt al gauw een verschil.

Je schrijft/noemt vaak hoe mooi Hollandscheveld is. Wat trekt jou zo aan in het dorp?
Het is moeilijk om een gevoel te omschrijven. Ik denk dat het de mentaliteit van de mensen is. Hollandschevelders zijn harde werkers en eerlijk. Verder hebben we natuurlijk prachtige natuur om ons dorp, met Schoonhoven een heerlijke zwemplek in de zomer. Maar ook de verenigingen, het winkelaanbod, de speeltuin, ons dorpshuis ’t Anker en de jaarlijkse Feestweek. Wij vinden het allemaal gewoon, maar een het is echt knap wat we samen voor elkaar boksen in Hollandscheveld. Daniel Lohues verwoordt dat gevoel misschien wel het mooist:

 ‘Hier kom ik weg, veur mien hiele leben
Ben ‘k met dizze horizon verweben
Hier kom ik weg, hier stiet ons huus
Bliekbar kom ik daor altied weer terecht
Hier kom ik weg’

IVN Hoogeveen heeft mooie plannen m.b.t. biodiversiteit. Wat houden ze precies in?
IVN Hoogeveen doet fantastisch werk. Het nieuwste plan: ‘De droom van IVN Hoogeveen’ wil voor elke inwoner van onze gemeente een boom, bloem of struik planten. Het plan moet in het voorjaar van 2022 gereed zijn. Maar ook zijn er elk jaar veel [natuur] activiteiten voor kinderen en volwassenen. Denk aan de Slootjesdag, de landelijke Modderdag en lezingen/excursies en opleidingen.

Je hebt een brede interesse. Je bent raadslid geweest namens de PvdA, je bent bestuurslid van het waterschap en sinds kort ben je ook duo-voorzitter van HODO.  Dat je vanuit je functie bij IVN ook inhoudelijke betrokkenheid hebt met je functie van het waterschap is te verklaren. De betrokkenheid met Hodo zal een andere zijn. Waarom duo-voorzitter?
Al m’n hele leven ben ik actief bij HODO. Als klein jochie ben ik begonnen met voetbal en dat doe ik nog steeds op zondagochtend. Mijn ouders hebben altijd vrijwilligerswerk gedaan, onbewust krijg je dat toch mee denk ik. Het voorzitterschap van een voetbalvereniging is een drukke taak, alleen had ik dat ook niet gedaan met een jong gezin en drukke baan. Maar datzelfde geldt voor Henk-Jan Lip. We zijn goede vrienden en afgelopen zomer ontstond opeens het idee om het dan samen te gaan doen. HODO heeft zoveel fantastische vrijwilligers. Ik heb twee linkerhanden, dus daarin ben ik niet echt van toegevoegde waarde. Laat mij dit dan maar doen voor de club. Zo dragen we allemaal ons steentje bij. Door Corona zien we pas wat we missen, die fantastische vereniging en al die mensen die daarbij horen. De gezelligheid, dat biertje na afloop van een wedstrijd. Ik hoop dat dat snel weer kan.

Je betrokkenheid bij het dorp is groot. Hoort hier ook bij dat je lid bent van de dorpscoöperatie? Of zeg je, zoals velen dat kennelijk vinden, dat is iets voor ouderen?

Ik draag de Dorpscoöperatie een warm hart toe en ik ben vanaf de oprichting lid van deze club. De Dorpscoöperatie is voor iedereen van belang, of je nu jong of oud bent. Het is goed om initiatieven te ondersteunen die je zelf misschien nog niet nodig hebt. Het is een sociaal vangnet en ik vind het mooi dat dit in ons eigen Hollandscheveld is ontstaan. Omkijken naar mensen die soms net dat kleine beetje hulp nodig hebben. De wereld een beetje mooier en socialer maken. Het is vaak een kleine moeite maar maakt een wereld van verschil in het leven van een ander. Met dank aan :pr8veld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen