Zorgcontinuïteit in verpleeg- en verzorgingshuizen blijft kritiek in Drenthe

Vaccineren is belangrijk in de strijd tegen corona. GGD Drenthe heeft inmiddels 6.790 mensen gevaccineerd (in heel Nederland zijn nu naar schatting ruim 346 duizend mensen gevaccineerd). Het aantal coronabesmettingen neemt af, ook in Drenthe. Maar de Britse variant van het coronavirus verspreidt zich snel en wint terrein in Nederland (nu ca. de helft van de coronabesmettingen). Dat baart zorgen. De voorbereidingen op een volgende golf zijn een uitdaging. De zorgcontinuïteit in verpleeg- en verzorgingshuizen blijft kritiek.

 

 

Aantal vaccinaties
De afgelopen week zijn er 2.530 vaccinaties uitgevoerd door GGD Drenthe. In totaal, tot en met 31 januari, zijn er 6.690 mensen gevaccineerd. Dit zijn zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvoorzieningen en 85-plussers. Allemaal voor de eerste prikronde. Voor een optimale bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen nog een tweede vaccinatie.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid.

 

Aantal besmettingen
Ten opzichte van vorige week is het aantal coronabesmettingen met 16% gedaald naar 740.

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.


Het aandeel besmettingen is het hoogst bij mensen in de middelbare leeftijd: 50-54 jarigen 11%; 55-59 jarigen 9%; 60-64 jarigen 8%. Het aandeel jongeren was 7% (15-24 jarigen).

Wanneer bekend, vonden de meeste besmettingen vinden plaats in de thuissituatie (52%), gevolgd door werksituaties (20%). Het aantal besmettingen tijdens bezoek van/bij familie of vrienden was 18% en in verpleeghuizen of woonzorgcentra voor ouderen 17%.

 

Ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn 10 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 12). Op 1 februari lagen 24 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 30). Het aantal patiënten op de IC is 11 (vorige week 15).

 

Testen
GGD Drenthe voerde de afgelopen week 23% minder testen uit dan vorige week, namelijk 5.067. Dit zijn zowel PCR-testen als antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd, aangeboden op de TT-locatie in Assen). Je kunt bijna altijd dezelfde dag terecht en ontvangt de uitslag binnen twee uur (antigeentest, TT-locatie) of uiterlijk de volgende dag (PCR, alle GGD-locaties).

 

Van alle testen die GGD Drenthe doet, waren de afgelopen week 10,2% positief (vorige week 10,4).

 

De Britse variant wint terrein
De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich snel en wint terrein in Nederland. Op dit moment is de inschatting van het RIVM dat in Nederland, bij de huidige coronabesmettingen, de helft de Britse variant betreft. Die heeft in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot een zeer hoge toestroom aan patiënten in de ziekenhuizen geleid.

Voor alle varianten van het coronavirus geldt: houd je aan de maatregelen. De meest effectieve manier om niet besmet te raken is 1,5 meter afstand houden. Werk en blijf zo veel mogelijk thuis. Blijf thuis als je (milde) klachten hebt en laat je testen. Houd je aan de quarantaine. En beperk je contacten, want minder contacten betekent minder kans om het virus tegen te komen en het virus te verspreiden.

 

Zie ook de landelijke rapportage over de afgelopen week op rivm.nl

Deel dit bericht!

Geef een antwoord