Voorkom oplichting in coronatijd; vaccineren en testen door GGD is gratis

Momenteel zijn er weer oplichters actief die mensen opbellen dat ze in aanmerking komen voor een ’versnelde vaccinatie’. Dit zichzelf noemende ’Team Thuiszorg’ geeft de gebelde mensen een datum waarop gevaccineerd kan worden en stuurt vervolgens een tikkie van 71,95 euro. Trap er niet in. Testen en vaccineren door de GGD zijn gratis. Is er sprake van oplichting? Maak hiervan melding bij de politie in uw woonplaats.

 

5 tips om te voorkomen dat je in de trucjes van oplichters trapt:

1. De GGD komt NOOIT onaangekondigd aan de deur

De GGD komt nooit onaangekondigd bij je langs voor een coronatest of vaccinatie. Heb je geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met ons op.

2. De GGD benadert u niet zomaar voor het maken van een afspraak, ook NOOIT via sms.

De GGD neemt nooit ‘spontaan’ contact met je op om een testafspraak in te plannen of om je een vaccinatie te verkopen. Testen en vaccineren is gratis. Je maakt zelf een testafspraak en je ontvangt een persoonlijke uitnodiging om te vaccineren waarna je alsnog zelf belt voor een definitieve vaccinatie-afspraak.

De GGD kan je wel bellen omdat iemand met corona heeft aangegeven dat je een nauw contact bent, waardoor je automatisch onderdeel wordt van een bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker nooit vragen om financiële gegevens of je BSN nummer.

3. De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens.

De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als je wél een afspraak hebt gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht. Doordat testen en vaccineren gratis wordt aangeboden, is het voor ons onnodig uw financiële gegevens op te vragen.

4. Vertrouw je het niet? Zeg dat dan.

Mocht je tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met jou op zoek naar een manier om je gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of jezelf de GGD mag terugbellen.

5. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media

Plaats niet op sociale media dat je getest bent op het coronavirus en nog wacht op de uitslag. Dit geeft oplichters de mogelijkheid om je contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat je daarover deelt.

Mocht je slachtoffer zijn geworden van deze vorm van criminaliteit, doe aangifte bij de politie via 0900 – 8844. Dan kan hier wat aan worden gedaan.

Geef een reactie