Kantlijn: Misleidt de gemeente Hoogeveen haar burgers met brief over energielasten?

Het heeft er alle schijn van dat de gemeente Hoogeveen de mededingingswet overtreedt met de advies- en inkoopactie Winst uit je woning. Onder het mom de energielasten van de burgers van Hoogeveen zo laag mogelijk te maken stuurde de gemeente deze maand een wervende brief rond over de mogelijkheden die de actie biedt.

Het heeft er alle schijn van dat de gemeente hiermee de mededingingswet overtreedt. Er lijkt namelijk sprake van concurrentievervalsing en kartelvorming. De gemeente prijst de actie aan door onder meer in de brief te schrijven Tijdens deze actie wordt met een grote groep huiseigenaren in een gemeente tegelijk ingekocht waardoor de prijs zo laag mogelijk wordt. De uitvoerende bedrijven worden door middel van een veiling gekozen. […] Er wordt samengewerkt met een aantal (lokale) leveranciers die voldoen aan strenge voorwaarden. Met hen zijn afspraken gemaakt over prijs, kwaliteit, service en garantie. Als u een andere installateur of aannemer wilt kiezen kan dat natuurlijk ook.

Eerst meldt de gemeente dat er een veiling gehouden wordt. Dat zal ongetwijfeld een marketingkreet zijn voor een openbare aanbesteding, maar of die gehouden is? Wie weet het? Kennelijk heeft die “veiling” allang plaatsgevonden, want hoe kan het anders dat er al afspraken over prijs, kwaliteit, service en garantie zijn gemaakt? En hoe zou ik een andere installateur of aannemer kunnen kiezen. Dit is op zijn minst tegenstrijdige informatie, die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid misleidende informatie zal blijken te zijn.

Wilko Ruijne, eigenaar van het al vele decennia in Hoogeveen gevestigde Installatiebedrijf Meppelink, is zacht gezegd “not amused” over de handelwijze van de gemeente Hoogeveen en heeft hierover Burgemeester Loohuis schriftelijk aangesproken en daarvan melding gemaakt bij de gemeenteraad van Hoogeveen.
“Het college heeft besloten een subsidie van € 213.500 te verstrekken aan het bedrijf Samen inkopen b.v. te Haarlem,” aldus de verontwaardigde ondernemer. Met deze subsidie en een door de gemeente verstrekte voucher worden zoveel mogelijk mensen “warm” gemaakt om duurzame producten bij Haarlemse BV te bestellen. “Die Haarlemse BV bepaalt wie het werk mag uitvoeren en als je op de site van “Winst Uit Je Woning” kijkt kun je zien dat hiervoor geen enkel bedrijf uit Hoogeveen is benaderd om werkzaamheden uit te voeren.”

De gemeente Hoogeveen verstrekt dus subsidie om werkzaamheden te laten uitvoeren door ondernemers buiten Hoogeveen en die ondernemers moeten dan ook nog een deel van de winst afstaan aan Samen Inkopen B.V.
Volgens Ruijne maakt de gemeente zich schuldig aan:
– concurrentievervalsing met overheidsgeld;
– misbruik van de vertrouwensrelatie die de gemeente geniet
– overtreding van de mededingingswet.
“Ik heb daar melding van gemaakt bij de Autoriteit Consument en Markt en ik ben benieuwd naar de reactie van zowel de burgemeester en de gemeenteraad,” aldus Wilko Ruijne.

Ik ben een belastingbetaler en huiseigenaar en ik zal de komende tijd moeten bloeden voor de fouten die vorige colleges hebben gemaakt. Daarom maak ik ernstig bezwaar tegen deze gang van zaken. Die € 213.000 subsidie hadden beter besteed kunnen worden. De gemeente heeft nog geen jaar geleden, bij het begin van de 1e lockdown iedereen opgeroepen zoveel mogelijk lokaal te kopen, teneinde de plaatselijke ondernemers te ondersteunen.

Met die dikke twee ton hadden Hoogeveense bedrijven gesteund kunnen worden. Aan deze subsidie heeft alleen de BV uit Haarlem iets.

Deel dit bericht!

Een gedachte over “Kantlijn: Misleidt de gemeente Hoogeveen haar burgers met brief over energielasten?

  • 31 januari 2021 om 16:11
    Permalink

    Ik dacht dat het phising was met dat niet officieel aangeleverde logo van de gemeente er boven? Samen inkopen is een student in Haarlem opererend vanuit zijn zolder kamer?

Geef een antwoord