Zorgcontinuïteit in verpleeg- en verzorgingshuizen nog steeds onder grote druk

De GGD ziet een positief effect van de lockdown die op 15 december inging. De dalende trend in besmettingen COVID-19 zet door. Er blijven echter grote zorgen over de opmars van de Britse virusvariant in Nederland. Ook staat de zorgcontinuïteit in verpleeg- en verzorgingshuizen nog steeds onder grote druk.

Aantal besmettingen

Ten opzichte van vorige week is het aantal coronabesmettingen met 24% gedaald naar 879. Het vindpercentage – het aantal positieve testuitslagen ten opzichte van het aantal testen – is gedaald van 10,7 % naar 10,3%.

 

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

 

Het aandeel besmettingen blijft het hoogst bij mensen in de middelbare leeftijd: 50-54 jarigen 11%; 55-59 jarigen 9%; 60-64 jarigen 8%. De jongeren volgen: 15-19 jarigen en 20-24 jarigen; beide 7%. Voor zover bekend vonden de meeste besmettingen nog altijd plaats in de thuissituatie (55%), gevolgd door besmetting tijdens bezoek van/bij familie of vrienden (21%), werksituaties (13%) en verpleeghuizen of woonzorgcentra voor ouderen (11%).

 

Ziekenhuisopnames

De afgelopen week zijn 12 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 13). Op 25 januari lagen 30 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 23). Het aantal patiënten op de IC is 15 (vorige week 14).

 

Testen

De GGD voerde de afgelopen week 17% minder testen uit dan vorige week, namelijk 6.547. Dit zijn zowel PCR-testen als antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd, aangeboden op de TT-locatie in Assen). Het verschil tussen PCR- en antigeentesten kun je lezen in het nieuwsbericht op onze website. Je kunt momenteel bijna altijd dezelfde dag terecht en ontvangt de uitslag binnen twee uur (antigeentest, TT-locatie) of uiterlijk de volgende dag (PCR).

 

Vaccinaties

De afgelopen week heeft GGD Drenthe 2.192 vaccinaties uitgevoerd in het Test- en Vaccinatiecentrum Drenthe in Assen. In totaal zijn tot en met 24 januari 4.260 mensen gevaccineerd. In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid.

 

 

Zorgen over de Britse variant

De klachten die worden veroorzaakt door de Britse variant lijken vergelijkbaar met de klachten van de ‘oude’ variant. De besmettelijkheid van de Britse variant baart zorgen. Een toename in het aantal besmettingen leidt tot een toename in ziekenhuis- en ic-opnames en in overlijdens door COVID-19.

 

Zie ook de landelijke rapportage over de afgelopen week op rivm.nl.

Deel dit bericht!

Geef een reactie