Avondklok: maar wat als je met spoed medische hulp of medicijnen nodig hebt?

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari 2021 een avondklok tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn.

Er gelden een aantal uitzonderingen die relevant zijn voor onze patiënten, bewoners, cliënten en hun naasten. Mensen mogen tijdens de avondklok wel naar buiten:

  • Voor noodzakelijke medische zorg;
  • Voor het ophalen van medicijnen bij een apotheek;
  • Voor het verlenen van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende persoon (mantelzorg);
  • Als u voor een dringende medische noodsituatie naar iemand toe moet (bijvoorbeeld patiënt of bewoner, cliënt in het ziekenhuis of verpleeghuis).

Als u naar buiten gaat moet u een ‘eigen verklaring avondklok’ bij zich dragen. Via de website van de Rijksoverheid kunt u zelf een verklaring downloaden en invullen.

 

Uitzondering

Mensen die met spoed naar de huisartsenpost of het ziekenhuis moeten, hoeven geen ‘eigen verklaring avondklok’ bij zich te hebben. Zij leggen dit uit als ze worden aangesproken. In dit soort situaties is het niet mogelijk (en wenselijk) om eerst een verklaring te regelen.

Bezoekregeling blijft van kracht

De geldende bezoekregeling blijft van kracht op de ziekenhuislocaties en locaties voor wonen en zorg van Treant. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om na het bezoek op tijd thuis te zijn. Alleen bij een dringende medische noodsituatie is bezoek na 20.00 uur mogelijk.

Meer informatie

Voor alle regels, uitzonderingen en informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Deel dit bericht!

Geef een reactie