Hoogeveense doorzetter van het jaar 2020

Hoogeveen – Gerrie Pol is al vanaf november 1973 voor de DOC actief geweest als melkrijder, als opvolger van de pullevaarders. Aanvankelijk op de trekker, met een rammelende wagen pullen er achter. Daarna op een flinke vrachtwagen. Gerrie werd in november 2020 voorgedragen als Hoogevener van het jaar 2020.
Waarom Gerrie Pol? Hij heeft in 2020 Hoogeveen doorlopend op een positieve manier in het nieuws gebracht. Want waar we het hadden over Gerrie, kwam Hoogeveen op de TV zenders – en waar al niet – en doorlopend werd daarbij deze boodschap meegegeven: een handicap is geen reden om aan de kant te blijven zitten. Pak je leven op met wat je wel kunt. Dat heeft Gerrie al vanaf zijn vroege jeugd laten zien. Geboren met 1 arm en slechts enkele vingers leek het leven niet eenvoudig, maar hij bleek een doorzetter. Hij werd een vrachtrijder die stond voor zijn werk, die geen noemenswaardige trammelant had in al die jaren dat hij reed, en als mens die met een positieve instelling wat van zijn leven probeerde te maken. Zijn vrachtwagenrijbewijs werd ingetrokken, toen hij verlenging aanvroeg. Als chauffeur op een grote vrachtwagen mag je niet rijden als je een hand of arm verliest. De regels zijn gemaakt voor mensen die gewoon zijn met 2 armen te rijden. In noodgevallen reageer je dan vanuit de ervaring met twee armen en handen. Maar dat is bij Gerrie niet het geval. Hij denkt en reageert vanuit 1 arm.
Gerrie’s strijd voor zijn rijbewijs duurt voort. Het gaat Gerrie mede om andere chauffeurs die te maken krijgen met regelgeving die geen rekening houdt met persoonlijke omstandigheden. Vanaf zijn schooljaren heeft hij laten zien dat hij met één arm sterker was dan heel wat mensen met twee. Deze insteek maakt dat Gerrie met kop en schouders uitsteekt boven zovelen die wat dan ook hebben gedaan in 2020. 1159 mensen ondersteunden uiteindelijk zijn nominatie van ‘Hoogevener van het Jaar’, maar de commissie veranderde weer eens de regels tijdens het spelen van het spel. Er werd niet een persoon gekozen, er werd een organisatie gekozen voor een prijs en titel die voor een persoon is ingesteld. Een organisatie die als organisatie óók alle eer verdient. Het is dan ook een goed idee om de titel op te splitsen in de bestaande persoonlijke titel én een nieuwe titel voor een Hoogeveense Organisatie van het Jaar. Met zo’n zware nominatie kon ook niet aan Gerrie voorbij worden gegaan. Daarom is hij door de Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hoogeveen & Hollandscheveld en omstreken uitgeroepen tot de ‘Hoogeveense Doorzetter van het Jaar 2020’, en aldus in het zonnetje gezet.
Tekst en foto: Albert Metselaar.
Deel dit bericht!

Geef een antwoord