Algemeen

Project in Noordscheschut doet mee in de landelijke wedstrijd Kern met Pit

In de landelijke wedstrijd Kern met Pit worden bewonersgroepen uitgedaagd om hun idee voor hun buurt of wijk in één jaar te realiseren. Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren, presenteren aanstaande zaterdag 23 januari alle ruim 100 Kern met Pit buurtprojecten hun resultaten. Tijdens de bijeenkomst starten ook de nieuwe deelnemers van de wedstrijd voor het komende jaar. In elke provincie wordt één project gekozen tot trofeewinnaar.

Alle aanwezige deelnemers ontvangen het predicaat ‘Kern met Pit’ en 1.000 euro voor het project. De jury en het Nederlandse publiek bepaalden met internetstemmen gezamenlijk wie in elke provincie naar huis mocht met de trofee én nog eens 1.500 euro extra.

Feestelijke bekendmaking Sommige provincies organiseren voor deze feestelijke bekendmaking dit jaar een online bijeenkomst, anderen maken met alle projecten een afspraak om persoonlijk langs te gaan (met inachtneming van de coronamaatregelen). Het uitreiken van de trofee gebeurt door mensen van betekenis in elke provincie.

De trofeewinnaars gaan door naar de landelijke finale van Kern met Pit tijdens het We doen het Samen! Festival op 5 juni 2021. Daar maken zij kans op de Gouden Pit van 3.000 euro.

Wilt u weten of u de feestelijke (online) bijeenkomst in uw regio bij kunt wonen? Neem contact op met de contactpersoon in uw regio: www.kernmetpit.nl

Over Kern met Pit Sinds de start van Kern met Pit, ruim 40 jaar geleden, zijn er duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation, wat zorgt voor een enorme boost. Zo zijn er al heel veel dromen voor de buurt waargemaakt!

Feestverlichting/kerstverlichting Centrum/Sluis van Noordscheschut

Tijdens de donkere dagen wil de projectgroep in de feestmaanden (november/december), Noordscheschut gaan oplichten en sfeerverlichting aanbrengen in het hart van Noordscheschut. Het dorpsplein heeft al Sfeerverlichting maar het Zwarte Dijkje ( de hoofdstraat van de het dorp) nog niet.

Beginsituatie
Het eerste gedeelte van het  project is al verwezenlijkt. Op 31 oktober zijn er op het vernieuwde dorpsplein Sfeerverlichting aan de lantarenpalen op het plein aangebracht. Maar nu wil de projectgroep heel graag een aansluiting tussen het Dorpsplein en de Sluis maken die ook al verlicht is met een prachtige grote fairybell. Als je via de sluis het dorp in komt rijden is er ‘een donker gedeelte’ zonder verlichting en pas op het dorpsplein aangekomen kan men weer genieten van de prachtige Sfeerverlichting. De grote wens is om de gehele Zwarte Dijkje, de hoofdstraat van het dorp te voorzien van Sfeerverlichting. De projectgroep is al bezig met een firma die de verlichting gaat maken en voor het eerste project hadden ze verschillende subsidie verstrekkers aangeschreven en toegekend en konden zo de eerste fase van dit grote project financieren. Voor de 2de fase is de projectgroep opnieuw bezig met het verkrijgen van subsidies. Naast het werven van geld voor de Armaturen moeten er eerst geld komen om alle lantarenpalen gereed te maken voor een armatuur, hier moet een aansluiting in komen. Via de gemeente is  een bedrijf toegewezen die de lantarenpalen ook hebben aangelegd tijdens de renovatie. Fase 2 hopen zete realiseren begin november 2021.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Er is 3 jaar over de renovatie van het Zwarte Dijkje gedaan met veel zelfredzaamheid werkzaamheden. Door de renovatie is er een dorpsplein ontstaan die ze in het dorp nooit gehad hebben en die met prachtige bloembakken is aangelegd, vele bewoners zitten gemoedelijk op de bankjes te genieten van de bloemen en een ijsje, maar ook veel recreanten op de fiets ( fietsknooppuntroute) en recreatievaart. De werkgroep willen voor de feestmaanden november en december ook fijne geniet momenten creëren waar de mooie feestverlichting voor het gerenoveerde Zwarte Dijkje een grote bijdrage aan levert.

Onderdeel van een groter geheel
Het project dat nu aangemeld is is daarmee ook de afsluiting van de renovatie van het dorpsplein en zijn alle werkgroepen en alle projecten afgesloten. Maar wij als werkgroep Kunst & Cultuur zien kansen om nieuwe activiteiten te organiseren die bij het vernieuwde dorpsplein en straat passen. Zoals in de winter een kerstmarkt, of een optreden van de muziekvereniging tijdens kerstnacht met warme chocolade melk voor de toeschouwers. De Intocht van Sinterklaas laten verlopen via aankomst bij Sluis en dan via Zwarte Dijkje en het dorpsplein. En in de zomer zitten wij te denken aan een Jamsessie avond, een boekenmarkt, kunstactiviteiten.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij hebben het project in verschillende fases opgedeeld om het overzichtelijk te houden betreft werkzaamheden en financiën. De eerst stap was zorgen dat er aansluiting werden gerealiseerd in die lantarenpalen op het dorpsplein zodat hier een armatuur aan kon worden opgehangen. Dat is in juni 2020 gebeurt. 2de stap was het ontwerpen en het maken armaturen ( Sfeerverlichting) die op het dorpsplein zouden komen. Inmiddels is dit ook al gebeurt en met een groep vrijwilligers zijn deze op 31 oktober geïnstalleerd. Wij willen nu beginnen met de 2de fase en dat is aansluiting maken tussen de Sluis ( die ook prachtig verlicht is) en het dorpsplein. Het ontwerp zal hetzelfde zijn als op het dorpsplein alleen de maten zullen anders zijn om dat het om andere lantarenpalen gaat. Wij willen dit realiseren begin november 2021 Ook zal er opnieuw aansluitingen moeten komen op deze lantarenpalen en mogen wij weer rekenen op (technische) vrijwilligers voor het ophangen van de feestverlichting Ook zijn wij nog bezig met de opslag alle Sfeerverlichting. Belangrijkste voor ons is nu fondswerfing.

Geef een reactie