112/Misdaad

Hélène J. schuldig bevonden aan dood Sharleyne, bijna tien jaar cel

Hoogeveen/Leeuwarden – Hélène J. is maandag door het gerechtshof in Leeuwarden toch schuldig verklaard aan de dood van haar acht-jarige dochter Sharleyne in 2015. Ondanks de vrijspraak in 2017 door de rechtbank in Assen, is ze tijdens het hoger beroep veroordeeld tot negen jaar en negen maanden cel.

Eerder werd al duidelijk dat het hof de scenario’s zelfmoord of slaapwandelen niet aannemelijk vondt. Een belangrijke verklaring was die van de bovenbuurman van J. waarin hij tegen de politie in 2015 verklaarde rumoer te hebben gehoord, gevolgd door een doffe knal en een geluid alsof er ‘iets’ over de reling werd gegooid. Deze verklaring werd niet opgenomen in het dossier door de politie . De rechter achtte het in 2017 niet onmogelijk dat het verhaal was beïnvloed door informatie die eerder naar buiten was gekomen.

In het hoger beroep achtte een geheugendeskundige de verklaring betrouwbaar en het hof nam zijn conclusie over. De verklaring vormt daarmee belangrijk bewijs in de zaak. J. heeft namelijk altijd verklaard wakker te zijn geworden van de tocht en daarne naar de slaapkamer van Sharleyne te zijn gegaan, om te ontdekken dat ze daar niet was. Ze zou daarna de galerij op zijn gelopen en over de reling hebben gekeken, waar ze Sharleyne zou hebben zien liggen. Het hof oordeelde dat deze verklaring van J. ongeloofwaardig is. Ze zou aan de politie hebben verteld dat ze die middag in juni 2015 ruzie kreeg met Sharleyne en dat het meisje een afscheidsbrief had gekregen, waar op stond geschreven: “Ik haat je.” Juist omdat J. dit omschrijft als een afscheidsbrief, zou ze volgens het hof weten wat er die nacht gebeurd is. Daarnaast was er niemand anders bij haar en Sharleyne in de woning. Er is geen bewijs dat het meisje is gewurgd.

Het hof wilde tien jaar celstraf opleggen, maar er zijn drie maanden afgetrokken vanwege de lange duur van de zaak. J. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak, ze heeft nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan.

De vader van Sharleyne laat via zijn advocaat weten enorm opgelucht te zijn. Volgens advocaat Diekstra heeft hij zijn belofte aan zijn dochter eindelijk kunnen inlossen: “Namelijk het voor het gerecht brengen en veroordeeld krijgen van de dader”, licht hij toe.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: