Algemeen

Drentse werkwoorden in kaart

Streektaalorganisatie Huus van de Taol heeft een overzicht voor de spelling van werkwoorden in alle zeven varianten van het Drent gepresenteerd. Het is vanaf nu beschikbaar op de website als naslagwerk voor iedereen die in het Drents wil schrijven. 

 

Al sinds 1987 heeft het Drents een officiële spelling, waarin ook al één en ander over de werkwoorden verteld wordt. Maar een overzicht zoals dit, waarin voor alle varianten ongeveer 175 werkwoorden in kaart zijn gebracht, bestond nog niet. Op deze manier kunnen schrijvers efficiënt en snel de vervoeging van het werkwoord in de juiste spelling achterhalen.

 

‘Het is een document waarvoor we een groep vrijwilligers heel dankbaar voor zijn,’ vertelt Arja Olthof. ‘Zij hebben in de laatste anderhalf jaar veel werk verzet door zelf vervoegingen aan te leveren en met taalvaste sprekers om de tafel te gaan om tot dit uitgebreide overzicht te komen.’ De streektaalfunctionaris van het Huus van de Taol hoopt dat het naslagwerk in beweging blijft: ‘Het is belangrijk dat de taal vastgelegd wordt, maar nóg belangrijker om een document als dit te laten groeien met vervoegingen die nu nog niet opgenomen zijn. Wie opmerkingen of aanvullingen op de werkwoorden heeft kan die ook kwijt via de website.’

 

Het Huus van de Taol is de streektaalorganisatie die het Drents promoot met als doel om het een taal te laten zijn waar de gebruikers trots op zijn en die niet-gebruikers waarderen.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: