Wat is het beste buurtinitiatief van 2020? Stem nu!

Al meer dan 40 jaar daagt Kern met Pit mensen in heel Nederland uit om hun droom voor hun buurt binnen een jaar te realiseren. Van het opzetten van een buurtmoestuin tot het aanleggen van een speeltuin en het restaureren van een molen tot bouwen van een klusschuur voor de buurt en het organiseren van een dorpstoneelstuk: als het de directe omgeving maar een impuls geeft.

Bijna 100 deelnemers van Kern met Pit 2020 hebben zelfs tijdens dit rare coronajaar, hard gewerkt om hun droom te realiseren. Nu kun jij stemmen op het project dat volgens jou het beste buurtinitiatief is van 2020. Stem vanaf 4 januari tot en met 20 januari via www.kernmetpit.nl en vergroot zo de kans voor jouw favoriete buurtinitiatief op de trofee én een prijs van maar liefst 1.500 euro.

Kern met Pit finale

De internetstemmen en de beoordeling van een vakjury bepalen beide voor 50 procent wie de trofeewinnaar wordt. Tijdens de Kern met Pit Dag op 23 januari 2021 worden de favorieten van elke provincie gekroond tot trofeewinnaar. Sommige provincies organiseren hiervoor een online bijeenkomst, anderen maken met alle projecten een afspraak om persoonlijk langs te gaan. Hoe dan ook wordt het een feestje in elke provincie!
De trofeewinnaars gaan door naar de landelijke finale van Kern met Pit tijdens het We doen het Samen! Festival op 5 juni 2021. Daar maken zij kans op de Gouden Pit van 3.000 euro.

Over Kern met Pit

Sinds de start van Kern met Pit, ruim 40 jaar geleden, zijn er duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation, wat zorgt voor een enorme boost. Zo zijn er al heel veel dromen voor de buurt waargemaakt!

Project Noordscheschut

Tijdens de donkere dagen willen wij in de feestmaanden (november/december), Noordscheschut gaan oplichten en sfeerverlichting aanbrengen in het hart van Noordscheschut. Het dorpsplein heeft al Sfeerverlichting maar het Zwarte Dijkje ( de hoofdstraat van de het dorp) nog niet en dat wordt ons project

Beginsituatie
Het eerste gedeelte van ons project is al verwezenlijkt. Op 31 oktober zijn er op het vernieuwde dorpsplein Sfeerverlichting aan de lantarenpalen op het plein aangebracht. Maar nu zouden wij heel graag een aansluiting tussen het Dorpsplein en de Sluis willen maken die ook al verlicht is met een prachtige grote fairybell. Als je via de sluis het dorp in komt rijden is er ‘een donker gedeelte’ zonder verlichting en pas op het dorpsplein aangekomen kan men weer genieten van de prachtige Sfeerverlichting. Onze grote wens is om de gehele Zwarte Dijkje, de hoofdstraat van ons mooi dorp te voorzien van Sfeerverlichting. Wij zijn al bezig met een firma die de verlichting gaat maken en voor het eerst project hadden wij verschillende subsidie verstrekkers aangeschreven en toegekend en konden zo de eerste fase van dit grote project financieren. Voor de 2de fase zijn wij opnieuw bezig met het verkrijgen van subsidies. Naast het werven van geld voor de Armaturen moeten wij eerst geld zien te werven om alle lantarenpalen gereed te maken voor een armatuur, hier moet een aansluiting in komen. Via de gemeente is ons een bedrijf toegewezen die de lantarenpalen ook hebben aangelegd tijdens de renovatie. Fase 2 willen wij realiseren begin november 2021.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Er is 3 jaar over de renovatie van het Zwarte Dijkje ( de hoofdstraat van ons dorp) gedaan met veel zelfredzaamheid werkzaamheden. Door de renovatie is er een dorpsplein ontstaan die wij nooit gehad hebben en die met prachtige bloembakken is aangelegd, vele bewoners zitten gemoedelijk op de bankjes te genieten van de bloemen en een ijsje, maar ook veel recreanten op de fiets ( fietsknooppuntroute) en recreatievaart. Wij van de werkgroep willen voor de feestmaanden november en december ook fijne geniet momenten creëren waar de mooie feestverlichting voor het gerenoveerde Zwarte Dijkje een grote bijdrage aan levert.

Onderdeel van een groter geheel
Ja en Nee de afronding en daarmee ook de afsluiting van de renovatie van het dorpsplein zijn alle werkgroepen en alle projecten afgesloten. Maar wij als werkgroep Kunst & Cultuur zien kansen om nieuwe activiteiten te organiseren die bij het vernieuwde dorpsplein en straat passen. Zoals in de winter een kerstmarkt, of een optreden van de muziekvereniging tijdens kerstnacht met warme chocolade melk voor de toeschouwers. De Intocht van Sinterklaas laten verlopen via aankomst bij Sluis en dan via Zwarte Dijkje en het dorpsplein. En in de zomer zitten wij te denken aan een Jamsessie avond, een boekenmarkt, kunstactiviteiten.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van Noordscheschut want het hangt openbaar en centraal in Noordscheschut op het vernieuwde dorpsplein.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij hebben het project in verschillende fases opgedeeld om het overzichtelijk te houden betreft werkzaamheden en financiën. De eerst stap was zorgen dat er aansluiting werden gerealiseerd in die lantarenpalen op het dorpsplein zodat hier een armatuur aan kon worden opgehangen. Dat is in juni 2020 gebeurt. 2de stap was het ontwerpen en het maken armaturen ( Sfeerverlichting) die op het dorpsplein zouden komen. Inmiddels is dit ook al gebeurt en met een groep vrijwilligers zijn deze op 31 oktober geïnstalleerd. Wij willen nu beginnen met de 2de fase en dat is aansluiting maken tussen de Sluis ( die ook prachtig verlicht is) en het dorpsplein. Het ontwerp zal hetzelfde zijn als op het dorpsplein alleen de maten zullen anders zijn om dat het om andere lantarenpalen gaat. Wij willen dit realiseren begin november 2021 Ook zal er opnieuw aansluitingen moeten komen op deze lantarenpalen en mogen wij weer rekenen op (technische) vrijwilligers voor het ophangen van de feestverlichting Ook zijn wij nog bezig met de opslag alle Sfeerverlichting. Belangrijkste voor ons is nu fondswerfing.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De aansluiting van lantarenpalen voor het op kunnen hangen van de feestverlichtinge moeten wij uitbesteden aan een door de gemeente aangewezen professioneel bedrijf en het maken van de armaturen wordt ook uitbesteed

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja – In overleg

Totale kosten van het project
De verwachtte kosten voor het gehele project is € 22.000,- euro. Voor de 2de fase is een een bedrag van € 6500 nodig. Fase 2 zal gerealiseerd worden begin november 2021. Dit zijn alleen de kosten die ‘gemaakt’ moeten worden. De rest regelen wij zelf.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja van 2 professionele bedrijven voor het maken van de armaturen en voorbereiding aansluiting op openbare lantarenpalen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Niet nodig

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Ik heb via de werkgroep Belevingsbos Noordscheschut in 2019 mee mogen doen aan Kern met Pit, naast deze werkgroep zit ik dus o.a. ook in de werkgroep Kunst & Cultuur Noordscheschut.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Met name op fondswerving.

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord