“De belangen van Drenthe moeten terugkomen in het regeerakkoord”

De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept in haar traditionele nieuwjaarsspeech op tot verbinding. Verbinding tussen Drenten onderling, maar ook tussen de provincie en de rest van het land. Met de Tweede Kamerverkiezingen – en straks een nieuw regeerakkoord – in aantocht, is dit volgens Klijnsma hét moment om de belangen van Drenthe en Noord-Nederland goed voor het voetlicht te brengen.

Normaal gesproken spreekt Klijnsma de traditionele nieuwjaarsspeech uit in een vol provinciehuis. Dat kan dit jaar uiteraard niet, daarom is dit jaar voor een alternatief gekozen. Geïnspireerd op de werkbezoeken die Klijnsma in coronatijd digitaal en fysiek heeft afgelegd, komen zes Drenten uit verschillende sectoren aan het woord die, samen met de commissaris, terugblikken op het coronajaar en hun hoopvolle verwachtingen voor 2021 uitspreken.

Deze film is hieronder te bekijken:

Regeerakkoord

Klijnsma benadrukt in de nieuwjaarsspeech dat de huidige coronatijd ook positieve dingen zichtbaar maakt. “Omdat het in de Randstad vaak heel druk en vol is, is onze mooie provincie aantrekkelijker geworden als plek om te wonen en te werken. Het thuiswerken is een blijvertje”. Om die optie nog aantrekkelijker te maken is het wel nodig dat het Noorden van het land beter ontsloten wordt. “De belangen van Drenthe, en ook die van Friesland en Groningen, moeten hoe dan ook goed op de politieke agenda komen bij de beleidsmakers in Den Haag”, zo licht zij in de speech toe. Daarbij gaat het onder meer om nieuwe woningen en een betere spoorwegverbinding. “Over ruim twee maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen en wij werken hard om onze invloed te laten gelden. Wij trekken in Noord-Nederland samen op om ervoor te zorgen dat onze oplossingen een plaats krijgen in het nieuwe regeerakkoord.”

Tip de commissaris

Tot slot doet Klijnsma een oproep aan de inwoners van Drenthe om met haar in gesprek te gaan. “Als commissaris wil ik natuurlijk ‘in verbinding’ blijven, weten wat er speelt en leeft in de provincie. Daarom nodig ik hierbij de Drenten uit om contact met mij te zoeken en met mij digitaal – en over een tijdje hopelijk weer fysiek – in gesprek te gaan.” De commissaris heeft hier iedere vrijdagochtend tijd voor ingeruimd. Iedereen die iets groots of kleins wil delen kan Klijnsma een mailtje sturen, via ‘tip de commissaris’ op de site van de provincie.

Geef een reactie