Corona-hulpcombinatie Horeca & Zorg Hoogevener van het jaar 2020

Het leek er op dat we geen Hoogevener van het jaar 2020 zouden benoemen, maar door de inzet van de NDC Mediagroep, en de gemeente Hoogeveen, is het wel mogelijk gebleken aan deze traditie invulling te geven.

De jury, bestaande uit Jetze Dam, Ewout Klok, Kim Stellingwerf, Arie Veldman en ondergetekende, heeft de aanmeldingen in een digitale bijeenkomst op 21 december 2020 alle aanmeldingen bekeken. Ook dit jaar was er weer veel animo is voor de actie. Er werden weer oproepen gedaan via allerlei media en er zijn tijdens het juryberaad veel namen voorbij gekomen.

De jury heeft tot taak te kijken wie opviel het afgelopen jaar en wie of wat voldeed aan de criteria van de Hoogevener van het jaar. De criteria zijn zoals altijd; de kandidaat heeft op een positieve manier de aandacht op Hoogeveen gevestigd/De kandidaat woont of is afkomstig uit de gemeente Hoogeveen/ De kandidaat heeft een goede reputatie/ De kandidaat is net een beetje anders (opvallend).

Dat het een bijzonder jaar is geweest, weten we en merken we allemaal. Velen zijn, op welke manier dan ook, geraakt door de wereldwijde pandemie. Door de maatregelen zijn er initiatieven ontstaan en werd creativiteit gestimuleerd. Spontane acties, zoals bloemen en ontbijt brengen bij verzorgingshuizen, maar ook veranderingen in het bedrijfsleven zoals het thuiswerken, ontstonden het afgelopen jaar. De maatregelen aangekondigd op 14 oktober 2020 zorgden voor een hulpvraag vanuit de zorg richting de horeca. De Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) startte het initiatief Horeca Helpt Zorg, waarbij horecapersoneel werd gevraagd tijdelijk een helpende hand te bieden in de zorg. Er was veel animo voor en onder andere veertien medewerkers van De Schildhoeve Buitengewoon uit Fluitenberg gingen aan de slag.

Meer horeca-ondernemers uit Hoogeveen en omgeving omarmden de vraag en boden hun medewerkers aan. Zo werd er een unieke verbinding in deze bijzondere tijd gecreëerd en kreeg het initiatief landelijke aandacht. De tv-stations wisten Hoogeveen te vinden en de (landelijke) kranten stonden er vol mee.

De Hoogevener van het jaar 2020 is de belichaming  van de samenwerking die in dit jaar zo nodig is geweest. Als vertegenwoordigers van deze samenwerking zijn NNCZ en De Schildhoeve Buitengewoon aangewezen, maar de eer gaat naar alle zorgorganisaties en horeca-ondernemers die aan dit initiatief hebben deelgenomen. In verband met de hoeveelheid personen die hier aanwezig mogen zijn, kunnen we niet alle organisaties en ondernemers present laten zijn.

De Hoogevener van het jaar 2020 is de Corona-hulpcombinatie Horeca & Zorg. Ik vraag dan ook Roeli Mossel van de NNCZ en Robertkoen en Linda Blokzijl van De Schildhoeve Buitengewoon naar voren te komen.

Geef een reactie