Gezondheid

Afspraak over corona-vaccinatie medewerkers acute zorg

Regio – Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt op korte termijn met een plan van aanpak voor het vaccineren van verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, COVID-afdelingen en ambulancemedewerkers. Het gaat om ongeveer 30.000 medewerkers in de acute zorg, die het corona-vaccin van BioNTech/Pfizer krijgen aangeboden. De ministers Hugo de Jonge (VWS) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) hebben daarover afspraken gemaakt met LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers.

De zorgelijke situatie in de acute zorg is mede ingegeven door het ziekteverzuim van zorgmedewerkers, vaak corona-gerelateerd. Medewerkers uit de acute zorg worden daarom onderdeel van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie. LNAZ komt in nauwe afstemming met het RIVM met een plan van aanpak. Het streven is om uiterlijk maandag 4 januari duidelijkheid te krijgen wat de kortst mogelijke termijn is waarop gestart kan worden met vaccineren van medewerkers uit de acute zorg. Waarschijnlijk gebeurt dat in circa tien ziekenhuizen, verspreid over het land.

De Gezondheidsraad adviseerde in november om ten aanzien van het vaccineren te kiezen voor een hoofdstrategie die uitgaat van het  verminderen van (ernstige) ziekte en sterfte. Daarop heeft het kabinet besloten dat de meest kwetsbare groepen als eerste in aanmerking komen voor vaccinatie. In hetzelfde advies geeft de Gezondheidsraad aan dat op basis van de actuele epidemiologische situatie ook continuïteit in de zorg – en daarmee het voorkomen van maatschappelijke ontwrichting – een factor kan zijn bij het bepalen van de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. In het recent (24 december) uitgebrachte advies over het vaccin van BioNTech/Pfizer (24 december) wijst de Gezondheidsraad er bovendien op dat dit vaccin heel selectief in de curatieve zorg ingezet kan worden om de zorg in stand te houden op plaatsen waar acute gezondheidsschade optreedt door uitval van zorgmedewerkers.

De landelijke vaccinatie-operatie start vrijdag 8 januari op drie van de 25 GGD-priklocaties

Maandag opent grootschalig test- en vaccinatiecentrum bij TT Circuit Assen

GGD Drenthe opent maandag het grootschalig test- en vaccinatiecentrum bij het TT Circuit Assen. Vanaf 4 januari kun je hier terecht voor een gratis coronatest. Het is de eerste GGD-locatie in Drenthe waar naast de PCR-test ook de antigeentest wordt aangeboden. Later in januari zet GGD Drenthe de locatie ook in voor het vaccineren van zorgmedewerkers.

Op de locatie hoor je welke test je krijgt
Er is een beperkt aantal antigeentesten mogelijk per dag. Hier kun je niet vooraf een voorkeur voor aangeven. In bepaalde gevallen moet altijd de meest gevoelige coronatest worden gebruikt. Dat is de PCR-test. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je werkt of nauw contact hebt met iemand uit de medische risicogroep of wanneer je in quarantaine bent en op dag 5 kunt testen zonder klachten.

Antigeentesten worden op de locatie zelf geanalyseerd
Als eerste testlocatie in Nederland analyseert GGD Drenthe het afgenomen monster direct na de afname in speciale aangrenzende analyseruimtes. Dit versnelt het proces. Je hoort op de locatie wanneer je de uitslag kunt verwachten. De uitslag volgt momenteel meestal binnen 24 uur. Deze kun je met je DigiD inzien via coronatest.nl of ontvang je telefonisch, wanneer je die voorkeur aangaf bij het maken van de testafspraak.

Eenvoudig te bereiken met auto of OV
Het test- en vaccinatiecentrum is gemakkelijk bereikbaar vanwege de goede infrastructuur en centrale ligging aan de A28. Voor het afnemen van een coronatest is de locatie het meest geschikt om met de auto of fiets te bezoeken. Terplekke verlaat je de auto om lopend het complex binnen te gaan. Voor het ontvangen van een vaccinatie, waarbij je geen corona gerelateerde klachten hebt, is de locatie ook goed bereikbaar met het OV.

Overige testlocaties in Drenthe blijven geopend
Naast deze nieuwe locatie blijven de huidige testlocaties in Emmen, Meppel, Hoogeveen en Assen geopend. Deze locaties zijn per auto, te voet of op de fiets bereikbaar.

Maak online of telefonisch een afspraak
Voor het maken van een testafspraak ga je naar coronatest.nl (met DigiD). Je kunt ook bellen naar 0800-1202 (met je BSN-nummer). Dit landelijke nummer is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 – 20.00 uur.

Om er zeker van te zijn dat in bepaalde situaties de meest gevoelige test wordt gebruikt, zijn er nog twee afsprakennummers:

  • Werk je of heb je nauw contact met de medische risicogroep, dan bel je altijd met het landelijke prioriteitsnummer 0800-8101. Dat is bereikbaar vanaf 7:30 -20:00 uur. Je ontvangt de uitslag alleen dezelfde dag wanneer je de testafspraak via dit nummer maakte.
  • Kwam je bij het bron- en contactonderzoek naar voren als een nauw contact of kreeg je een melding van de CoronaMelder-app, dan ontvang je op dat moment ook een speciaal afsprakennummer voor een testafspraak zonder klachten op dag 5.

Geef een reactie