Redbad

Redbad, zoon van Koning Aldigsl, twijfelt aan de verouderde heidense rituelen van zijn volk. Hij komt in conflict met zijn vader als zijn vriendin Fenne aangewezen wordt om geofferd te worden aan de goden. Tijdens het offerritueel vallen de Franken de stad binnen. De Frisii (ook bekend als ‘de vrije mensen’) zijn Dorestad kwijt. Redbads oom Eibert zet aan tot een machtsgreep en geeft Redbad de schuld van de nederlaag en de dood van zijn vader. Vastgebonden op een vlot, wordt Redbad de zee opgeduwd om te sterven. Maar Redbad weet de tocht te overleven en spoelt aan bij de Vikingen. Daar leert hij de kracht van zijn eigen cultuur kennen. Hij wordt langzaam opgenomen in de clan. Nadat hij met de Vikingen meevecht tegen een rivaliserende clan Noormannen, trouwt hij met de dochter van koning Wiglek. Als hij samen met zijn vrouw terugkeert in Dorestad ontdekt hij dat zijn zus is uitgehuwelijkt aan de zoon van de Frankische koning Pepijn van Herstal. Hij ziet tijdens een jaarmarkt hoe priester Willibrord zijn zus met geweld bekeert en vernedert. Hij zweert haar te bevrijden. Dit kan hij niet alleen, maar het leger van zijn oom en neef, die inmiddels aan de macht zijn, lijkt niet sterk genoeg om de Franken te verslaan.

Genre:
Speelduur:
Kijkwijzer:
Regisseur:
Acteurs:
Actie, avontuur, drama
160 minuten
16+
Roel Reiné
Nienke Brinkhuis, Egbert-Jan Weeber, Nynke Heeg, Camilla Gotlieb, Jack Wouterse, Tibo Vandenborre, Aus Greidanus sr., Arnost Kraus, Martijn Fischer, Mark van Eeuwen, Gijs Naber, Flor Decleir, Eugene Bervoets, Birgit Schuurman, Pieter Embrechts, Kobi van H

Meer informatie of kaartjes voor deze film bestellen? Dat kan via Vue Hoogeveen!


Recensies

Natasja van Viersen

Natasja van Viersen

Redbad een zeer aangrijpend verhaal van Nederlandse makelij. Zelf ben ik niet zo weg van de Nederlandse films, en dacht aanvankelijk na het zien van de trailer dat ik het zeer storend zou vinden om de film twee talig te kijken. Gezien namelijk een deel in Nederlands gesproken wordt en een ander deel in Engels. Dit vond ik juist de film versterken en verduidelijken. Wat ik wel een beetje irritant vond is het accent van het Nederlandse Engels. Maar omdat het verhaal zo pakkend en goed is stap je daar vrij snel overheen.

De filmlijn heeft vrij veel weg van een deel van het verhaallijn van de serie Vikings en dat vind ik erg mooi om te zien. Het mooie aan het verhaal vind ik juist dat alle soorten volken samen vechten voor een vrij bestaan waar een ieder kan zijn wie hij is en kan leven en geloven zoals hij wil.

Ik vind dat de acteurs echt subliem werk hebben geleverd en dat de film zeer geloofwaardig overkomt. Hier en daar is hij wel luguber dus de 16 jaar en ouder is zeker terecht bij deze film.

Er zit passende en spannende muziek in en de kleding en omgeving klopte ook goed bij de tijd waarin het zich afspeelt. Ook dat de film in XD Atmos is, is een goede toevoeging aan de film hierdoor zit je er nog net iets beter in. De special effects zijn goed in beeld gebracht ook het verbranden van mensen is super gedetailleerd in beeld gebracht wat ik best knap vond gedaan.

Al met al leef je volledig mee met de film, en zit je vanaf de eerste minuut tot het einde volledig in. Wat mij betreft een echte aanrader om te gaan kijken en ik denk dat deze film zomaar eens een echte kaskraker kan gaan worden. Van mij krijgt hij een dikke 9.

Judith Bos

Judith Bos

 

Een film van Nederlandse makelij met een aantal buitenlandse acteurs en dus tweetalig, niet echt iets wat normaal gesproken bovenaan je lijstje zou staan om te kijken, toch? Maar Redbad maakt het zeker een stuk beter! Een ietwat simpel verhaal en wat voorspelbaar op momenten, maar wel heel indrukwekkend. Het is wel een onbekend verhaal over de vroegere Koning Radboud, wat een stukje inzicht geeft over de Nederlandse geschiedenis.

Vrijwel elke scene bevat wel muziek, maar hoewel het soms wat overheersend is, past het wel erg goed bij het verhaal. Ook de kwaliteit van het acteerwerk en de special effects is niet-Nederlands goed. Het zou bijna een Hollywoodfilm kunnen zijn, ware het niet dat de Nederlandse taal niet erg aantrekkelijk klinkt voor hen. Een film waar eigenlijk weinig slechts over t zeggen valt en waardoor ik echt positief verrast ben.

Deel dit bericht!

Geef een reactie