COVID-19-vrij verklaring alleen bij betaalde commerciële test instanties verkrijgbaar

Een non-COVID-19 verklaring (of COVID-19-vrij verklaring) is een bewijs (schriftelijke verklaring) dat je op een bepaalde datum getest bent en dat de uitslag negatief was. Zo’n verklaring kan je bijvoorbeeld nodig hebben zodra je een reis maakt naar het buitenland. Er zijn diverse commerciële partijen die een COVID-19-vrij verklaring afgeven. Je kunt hiervoor niet terecht bij de GGD.

Waarom geeft de GGD geen COVID-19-vrij verklaring af? 
Het doel van het testen door de GGD is het zoveel mogelijk indammen van het virus: het vinden van besmettingen, zodat bron- en contactonderzoek kan worden opgestart om verspreiding te helpen voorkomen. Bij negatieve testuitslagen wordt geen verdere actie ondernomen (afgezien van de geteste persoon hierover te informeren). De GGD test geen mensen zonder klachten om het mogelijk te maken dat zij op reis kunnen.

Waar is een COVID-19-vrij verklaring te verkrijgen? 
Er zijn verschillende organisaties die een COVID-19-vrij verklaring afgeven. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij een travel clinic of een vaccinatiecentrum. De kosten die hieraan verbonden zijn betaal je zelf.

Meer informatie 
Bij vragen neem je contact op met je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij. Op dewebsite van Buitenlandse zaken bekijk je het reisadvies per land.  Bron: GGD

Geef een reactie