Algemeen

Zoeken naar je voorouders tijdens Maand van de Drentse familiegeschiedenis

Bijna iedereen is nieuwsgierig naar de verborgen geschiedenis van zijn of haar eigen familie. Het Drents Archief organiseert daarom in januari de digitale Maand van de Drentse Familiegeschiedenis. Vier weken lang, vijf keer per week is er hulp bij het onderzoek naar de eigen Drentse familie. Ervaren genealogen, archivarissen en historici verzorgen een uitgebreid programma voor beginners en ervaren stamboomonderzoekers en alles daar tussenin. Er zijn interactieve lezingen en workshops en inspirerende minidocumentaires over Drentse families. Van archiefonderzoek voor Dummies tot een lezing over de speurtocht naar de lotgevallen van Drentse vervolgingsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Van zondag 3 januari t/m vrijdag 29 januari zijn meer dan 20 lezingen, workshops en minidocu’s te volgen via tablet, laptop of PC vanaf de keukentafel of de luie stoel. Deelname is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig. Kijk voor het complete en actuele maandprogramma en hoe het werkt op drentsarchief.nl/familie.

Zondag 3 januari de eerste live lezing: Gründlich verstopt in de archieven’ door José Martin
Om de lotgevallen van familieleden tijdens de Tweede Wereldoorlog te reconstrueren is veel zoekwerk, doorzettingsvermogen en mazzel nodig. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, gezien de vele publicaties over de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar niets is minder waar. In de digitale lezing op zondag 3 januari om 14.30 uur geeft José Martin tips om de zoektocht in de archieven in Nederland en daarbuiten te vergemakkelijken. José Martin is journalist, docent en historica en werkzaam bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In de lezing ‘ Hoe zag Drenthe eruit ten tijde van jouw voorouders?’ vertelt Paul Brood, oud-archivaris en auteur, op 10 januari welke bronnen je kunt gebruiken uit de tijd voordat er films en foto’s waren. Bert Finke vertelt later in januari een verhaal uit zijn eigen familie: Hoe één familielid het gedurende generaties opgebouwde familievermogen te gronde richtte, en nog geen eeuw later door een huwelijk verbonden werd met een familie van de onderste trede van de maatschappelijke ladder.

Vanaf maandag 4 januari minidocumentaires over vier markante Drentse families
Journalist en documentairemaker Hilde Boelema maakte vier bijzondere Drentse familieportretten van de familie ten Holte uit Dalen, de familie Vanderveen uit Assen, de familie Puper uit Frederiksoord en de familie Wesseling uit Dwingeloo. Stuk voor stuk families met een bijzondere geschiedenis. Marieke Sanders-ten Holte vertelt vanuit de boerderij in Dalen die al generaties lang eigendom is van de familie over haar voorouders die grootgrondbezitter, burgemeester en advocaat-procureur waren. Vanaf maandag 4 januari is het verhaal van familie ten Holte te zien op drentsarchief.nl/familie, elke maandag komt er een nieuw familieverhaal bij.

Vanaf woensdag 6 januari: Archiefonderzoek voor Dummies
Archiefonderzoek moeilijk? Met de tips&tricks van archiefmedewerker Ferry Sieders valt dat best mee! In de eerste aflevering laat hij zien hoe het speuren naar voorouders in de bronnen van de Burgerlijke stand werkt. Vanaf woensdag 6 januari staat het filmpje vol handige tips op drentsarchief.nl/familie. Elke woensdag in januari komt er een nieuwe aflevering bij.

Vanaf vrijdag 8 januari: Live workshop Op zoek naar misdadige voorouders en meer
Gaat er een spannend verhaal rond in de familie over die ene ongetrouwde oom met losse handjes? Of zat er zelfs een roodharige messentrekker in de familie? Het is terug te vinden in de archieven van de arrondissements-rechtbank Assen. De weken daarop staan er workshops over voorouders in het archief van de schulten, de Maatschappij van Weldadigheid en over arme voorouders op het programma. Medewerkers van het Drents Archief geven in deze workshops tips hoe én waar je moet zoeken. Deze live workshops zijn interactief, deelnemers kunnen tijdens de workshop vragen stellen.

Praktische informatie
Tijdens de Maand van de Drentse Familiegeschiedenis van 3 t/m 29 januari kunt u online lezingen bijwonen, workshops volgen en minidocumentaires bekijken maar ook via de radio, in Drenthe Toen van RTV Drenthe, krijgt u tips voor uw eigen onderzoek.
Veel  programmaonderdelen van De Maand van de Drentse Familiegeschiedenis blijven beschikbaar via drentsarchief.nl/familie, zo zijn ze later nog een keer terug te kijken.

 

Geef een reactie

Aankomende evenementen