Verbod gasaansluiting nieuwbouwwoningen per 1 juli 2018

Hoogeveen – Op 1 juli 2018 gaat de wet VET (Versnelling Energie Transitie) in: de aansluitplicht van netbeheerders om woningen van een gasaansluiting te voorzien, vervalt. Vanaf 1 juli mogen er dus geen huizen met een gasaansluiting worden gebouwd. Alleen voor grootverbruikers geldt een uitzondering.

VOOR WIE GELDT DEZE WET?

Dit verbod geldt voor alle kleinverbruikers. Wilt u een huis bouwen, dan valt u onder het verbod. Bouwt u een bedrijf of meerdere woningen, dan is de kans groot dat het verbod ook voor u geldt. Tot de kleinverbruikers behoren gasaansluitingen waar maximaal 40 m3 gas per uur doorheen kan stromen. Dat zijn vrijwel alle gebouwen met minder dan 3000 m2 verblijfsoppervlak. Dat oppervlak is vergelijkbaar met 20 tot 30 woningen of een grote supermarkt.

OVERGANGSTERMIJN.

Er is een overgangstermijn voor deze wet. Als u voor 1 juli een vergunningsaanvraag indient, mag er nog een gasaansluiting in uw nieuwbouw komen. Bent u nog bezig met de voorbereiding van de vergunningsaanvraag en wilt u een gasaansluiting, dan is het dus belangrijk dat u de aanvraag indient vóór 1 juli 2018.

ALTERNATIEVEN VOOR GAS

Er zijn verschillende opties, waaronder zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, infraroodverwarming, aardwarmte en pelletkachels. Wat het best past bij uw gebouw, hangt onder meer af van de locatie en de isolatiewaarde. Uw architect, aannemer of installateur kan u daarover informeren. U kunt ook terecht bij Hoogeveen Woont Slim voor een onafhankelijk, vrijblijvend en gratis energieadvies hoogeveenwoontslim.nl. Op de website van het DEL (Drents Energieloket) vindt u een stappenplan voor de bouw van energie neutrale woningen. Kijk op www.drentsenergieloket.nl/energieneutraal-wonen. foto:pixabay

Deel dit bericht!

Geef een antwoord