Oplichters doen zich voor als GGD-medewerkers aan deur en telefoon

Er zijn landelijk steeds meer gevallen bekend waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Hun doel: het bemachtigen van financiële en persoonlijke gegevens. De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens en zullen hier nooit zomaar om vragen.

 

5 tips om te voorkomen dat je in de trucjes van oplichters trapt:

1. De GGD komt NOOIT onaangekondigd aan de deur

De GGD komt nooit onaangekondigd bij je langs voor een coronatest of vaccinatie. Heb je geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met de GGD.

2. De GGD benadert u niet zomaar voor het maken van een afspraak

De GGD neemt nooit ‘spontaan’ contact met je op om een testafspraak in te plannen. De GGD kan je wel bellen omdat iemand met corona heeft aangegeven dat je een nauw contact bent, waardoor je automatisch onderdeel wordt van een bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker nooit vragen om financiële gegevens of je BSN nummer.

3. De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens: testen is gratis

Testen bij de GGD is gratis! De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als je wél een afspraak hebt gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht.

4. Vertrouw je het niet? Zeg dat dan.

Mocht je tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met jou op zoek naar een manier om je gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of jezelf de GGD mag terugbellen.

5. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media

Plaats niet op sociale media dat je getest bent op het coronavirus en nog wacht op de uitslag. Dit geeft oplichters de mogelijkheid om je contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat je daarover deelt.

 

Mocht je slachtoffer zijn geworden van deze vorm van criminaliteit, doe dan vooral aangifte bij de politie via 0900 – 8844

Deel dit bericht!

Geef een antwoord