Tien jaar geëist tegen Hélène J. na overlijden Sharleyne

Leeuwarden/Hoogeveen – Na een serie verhoringen van getuigen en experts is vandaag tijdens het hoger beroep tien jaar celstraf geëist tegen Hélène J. nadat zij haar dochter Sharleyne vanaf de tiende verdieping van De Arend in Hoogeveen heeft geduwt. De vader van Sharleyne laat via zijn advocaat weten dat hij de strafeis vindt passen: “Maar het moet dan ook geen dag minder zijn.”

Zie ook: Dossier Sharleyne.

Op maandag is het hoger beroep begonnen tegen Hélène J. uit Hoogeveen, die in 2015 haar dochter Sharleyne over de reling van de flat zou hebben gegooid vanaf de tiende verdieping. Op maandag zijn enkele getuigen gehoord en op dinsdag enkele deskundigen. Tijdens deze verhoren, zijn de verklaringen van de moeder van Hélène en de bovenbuurman beoordeeld. Toen de politie het nieuws kwam brengen bij de grootouders van Sharleyne, zei de moeder van Hélène J. in een eerste reactie: “Waarom heeft mijn dochter dit gedaan?” Deze uitspraak samen met de verklaring van de bovenbuurman die eerst een ruzie hoorde tussen Sharleyne en haar moeder, vervolgens een knal hoorde en hoorde dat er ‘iets’ over de reling viel, waren de meest opvallende verklaringen. De verklaring van de bovenbuurman was volgens Hélène ‘dubieus’, maar werd door deskundigen als betrouwbaar bevonden.

Na de verhoringen op maandag en dinsdag vindt Justitie het waarschijnlijker dat Sharleyne door haar moeder over de reling is gegooid. Scenario’s als slaapwandelen of suïcide lijken erg onwaarschijnlijk volgens het OM. Justitie vindt er te weinig bewijs plaatsvinden voor moord, maar aldus het OM heeft Hélène J. haar dochter wel bij de keel gegrepen en later over de reling gegooid in een opwelling van dronkenschap. Andere scenario’s zoals zelfdoding of een ongeluk ten gevolg van slaapwandelen acht Justitie vrijwel onmogelijk; Hélène’s alcoholprobleem, getuigenverklaringen en haar gedrag na de dood van Sharleyne zien zij hiervoor als bewijs.

Hélène J. beroept zich al vanaf het begin op haar zwijgrecht, op advies van haar advocaat. Wel heeft ze gezegd ’tien bier’ te hebben gedronken op de nacht dat haar dochter overleed. Volgens getuigen had ze een kwade dronk en kon ze aggresief worden. Ook tegen Sharleyne, aldus het OM. Jeugdzorg hield de familie al een tijdlang in de gaten vanwege de vechtscheiding van haar beide ouders.

De eis in het hoger beroep is het zelfde als in 2018, toen Hélène J. werd vrijgesproken door gebrek aan bewijs. Het OM ging hierna in hoger beroep. De advocaat die de vader van Sharleyne bijstaat laat in een eerste reactie weten dat hij de strafeis wel recht vindt doen aan de doodslag op zijn dochter: “Maar het moet dan geen dag minder worden.” Het gerechtshof in Leeuwaren doet over enkele weken uitspraak.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord