Foto voor werving vrijwilligers
Algemeen

Opening Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021

Op woensdag 2 december is tijdens een live talkshow het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 geopend. Met dit speciale jaar vragen vrijwilligersorganisaties meer aandacht voor de verbindende waarde van vrijwilligerswerk in een tijd waarin de urgentie van iets doen voor elkaar en de samenleving alleen maar toeneemt. Al 6,7 miljoen van de Nederlanders zet zich vrijwillig in, toch zijn er nog meer vrijwilligers nodig!

 

Meer schouders, Juist nu

In Nederland zetten jaarlijks al miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Dat lijkt heel veel, toch neemt de vraag naar vrijwilligers toe. Juist in deze tijd van corona, en dadelijk ook in het nieuwe normaal, draagt vrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Naast de bestaande behoefte aan vrijwilligers voor maatschappelijke activiteiten zoals voor besturen, natuuronderhoud, plezier, aandacht, schoonheid, veiligheid, dagbesteding en opvang, is het van belang dat meer mensen de urgentie alsook het plezier voelen om vrijwilligerswerk te doen.

 

Er zijn meer mensen in ons land die vrijwilligerswerk doen dan je misschien denkt.

Hun werk is van grote waarde, soms letterlijk van levensbelang. Wie bij een hartstilstand hulp nodig heeft, kan soms gered worden omdat een buurtgenoot als vrijwilliger klaarstaat om een AED te bedienen. Vrijwilligerswerk is een verbindende factor in Nederland. Het maakt van eenlingen een eenheid en ons land en leven mooier, warmer, completer en rijker.

 

Als vrijwilliger maak je een verschil in het leven van anderen.

Wie leert de bewoonster van een woonzorgcentrum in deze tijd facetimen met haar kleinkinderen? Een vrijwilliger. Wie schreef dat stukje in het clubblad over de beroemde voetbalster toen ze negen jaar was? Een vrijwilliger. Wie leest er voor aan de kinderen van een Syrisch gezin? Een vrijwilliger. Van alle Nederlanders boven de 15 verricht meer dan de helft vrijwilligerswerk.

 

Er is nog steeds een tekort aan vrijwilligers.

Ook op plaatsen waar je wellicht nooit aan denkt en juist nu meer dan ooit. Er is behoefte aan fietsmaatjes bij verpleeghuizen. Rondleiders in musea. Mensen die online fake news verwijderen. Natuurbeheerders. Evenementenmakers en zelfverdedigingstrainers. Bestuurders van clubs en verenigingen. Of mensen die willen luisteren naar de levensverhalen van zieken als het levenseinde nadert. De grootste werkgever van Nederland is het vrijwilligerswerk. Je vindt er mooi werk voor meer mensen en meer doelen dan je misschien ooit hebt geweten.

 

Werk jij ook mee om Nederland nog mooier te maken?

Ons land wordt gemaakt door iedereen die er woont. Door de miljoenen mensen voor wie andere mensen helpen de normaalste zaak van de wereld is en die graag vrijwilligerswerk doen. Het geeft veel voldoening en brengt ons in contact met mensen die we anders nooit hadden ontmoet. ‘Mensen maken Nederland’, is het motto van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021. Wil je meewerken aan een samenleving die geen sololeving is?

 

Vraag eens in je omgeving wat je als vrijwilliger allemaal kunt doen.

Kijk op www.mensenmakennederland.nu of meld je aan bij VrijwilligersHoogeveen.nl

Geef een reactie