Column

Opinie ZOD film over Vincent van Gogh in Drenthe

Een mooi initiatief van ZOD film om een speelfilm over het verblijf van Vincent van Gogh (1853-1890) in Drenthe te maken. De film moet in 2023 verschijnen, 140 jaar na Vincents verblijf in Drenthe. Toch ben ik wat sceptisch als er weer de zoveelste boek, film of ander project over deze nu wereldberoemde kunstschilder verschijnt. Dit mede op grond van mijn ervaring dat vaak geld en politiek een rol spelen en veel projecten niet gebaseerd zijn op betrouwbaar en degelijk onderzoek en bovendien hebben veel initiatiefnemers niet eens de plekken bezocht hebben waar Vincent van Gogh in Drenthe verbleef. In het artikel van DVHN d.d. 1 december 2020 staan veel historische onjuistheden, wat mij sceptischer maakt. Het lijkt mij verstandiger om eerst grondig onderzoek te doen alvorens een filmproject te lanceren. Of zijn er reeds afspraken gemaakt over de vorm en invulling van de film. ?
De filmmakers zijn niet in de kamer waar Vincent van Gogh heeft gelogeerd, het is een gereconstrueerde kamer en bovendien is het Van Gogh Huis geen origineel pand meer.

Zo kwam Vincent niet naar Drenthe om “het licht” , maar bovenal om figuurstudies te maken.

Licht zou Vincent opzoeken in het zuiden van Europa vanaf 1886, dus na zijn verblijf in Drenthe.  Het is onzeker dat Vincent van Anthon van Rappard (1858-1892) het advies kreeg om naar Drenthe te gaan, wel vertelde van Rappart aan Vincent over zijn verblijf in Drenthe.

Vincent vertrok niet in september 1883, maar op 2 oktober 1883 met de trekschuit van Hoogeveen naar Nieuw- Amsterdam. Van Gogh verbleef niet “een maand of drie” in
Nieuw- Amsterdam, maar ruim 2 maanden. Vincent verbleef hiervoor een kleine maand in Hoogeveen. Verf was inderdaad niet in Drenthe te verkrijgen, maar die bestelde Vincent in Den Haag. Vincent heeft dus niet alleen veel getekend, maar ook geschilderd in Drenthe. Helaas is veel werk dat Vincent in Drenthe heeft gemaakt verloren gegaan. Het artikel
wekt de indruk dat de filmmakers zich vooral willen concentreren op Nieuw-Amsterdam. Echter Vincent verbleef ook elders in Drenthe: niet alleen Hoogeveen, ook Zweeloo en Sleen.

Niet alleen aan het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam, dat valt onder de Stichting Vincent van Gogh in Drenthe, moet aandacht worden geschonken, maar ook aan het Van Gogh
Huis in Hoogeveen, waar Vincent van Gogh heeft gelogeerd bij de familie Hartsuiker.

Hopelijk maken de filmmakers behalve van het Van Gogh Museum in Amsterdam, die ze omarmen,  ook gebruik maken van recent historisch onderzoek naar Vincent van Gogh in Drenthe van Albert Metselaar en ondergetekende. Ik vrees dat anders de filmmakers op subjectieve wijze zonder degelijk onderzoek de fouten in andere literatuur overpennen.

En willen we een film gebaseerd op luchtkastelen of op aanwijsbaar (materieel) erfgoed?

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Bronnen:

–          Ronald Wilfred Jansen.
Drenthe 1883. In de voetsporen van Vincent van Gogh (Hoogeveen, 2020)

–          Publicaties van Albert Metselaar over Vincent van Gogh in Drenthe in het bijzonder over het Van Gogh Huis in Hoogeveen en de Begraafplaats van Hollandscheveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen