Algemeen

10 december is het de Dag van de Mensenrechten

Op 10 december is het de Dag van de Mensenrechten. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor mensenrechten. Overal in de wereld worden mensen onterecht gevangengezet of bedreigd. Bijvoorbeeld omdat ze opkomen voor hun rechten. Elk jaar in december schrijven mensen overal ter wereld miljoenen brieven voor tien personen die hulp nodig hebben. Brieven aan autoriteiten om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet.

Ook in Hoogeveen wordt rond die datum actie gevoerd. In tegenstelling tot andere jaren, is er dit jaar geen fysieke actie.

Wat kan wel?
Iedereen kan zelf thuis een pakket aanvragen bij Amnesty en brieven schrijven. Online via de site van Amnesty kunnen brieven geschreven worden. Veel is mogelijk! Kijk op de site voor meer informatie.

Burgemeester Loohuis heeft een filmpje gemaakt waarin hij aandacht vraagt voor de actie Write for Rights. Kijk hiervoor op de facebookpagina van Amnesty Hoogeveen.
In de bibliotheek is een tentoonstelling ingericht.

Voor wie?
Dit jaar kunnen brieven geschreven worden voor Idris Kahttak. Hij deed onderzoek naar verdwijningen in Pakistan en wordt nu zelf vermist. Amnesty roept de autoriteiten op bekend te maken waar Idris is. Of schrijf een brief voor Paing Phyo Min. Hij uitte via een satirisch optreden kritiek op het leger van Myanmar en werd daarom tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Amnesty wil zijn onmiddellijke vrijlating. Of vraag aandacht voor de situatie van Nassima al-Sada. Zij komt op voor de rechten van vrouwen in Saudi-Arabië en belandde daardoor zelf achter de tralies. Vraag de autoriteiten om haar vrijlating.

Naast deze mensen kunnen voor nog 7 anderen brieven geschreven worden.

Leerlingen van scholengemeenschappen RSG Wolfsbos en het Roelof van Echtencollege schrijven ook mee.

Geef een reactie