Geen geld voor realisatie van een gloednieuw cultureel complex

Hoogeveen – Gemeente Hoogeveen heeft geen geld voor grote investeringen, daarom heeft het college van B&W besloten te stoppen met de realisatie van een cultureel complex.

In 2017 heeft de gemeenteraad het college gevraagd uit te zoeken wat het kost om alle cultuur onder één dak onder te brengen. Hier is een projectgroep mee aan de slag gegaan. Het idee was om De Tamboer te verbouwen zodat daar ook Het Podium, de bibliotheek, Verhalenwerf, Historische Kring en Scala Centrum voor de Kunsten in gehuisvest zouden worden. Door de financiële situatie van de gemeente is nu besloten hiermee te stoppen.

Culturele partners

Het bouwen van het complex vraagt om een investering van ongeveer 29 miljoen euro, waarvan de bouwkosten ongeveer 15 miljoen bedragen. De financiële positie van de gemeente is kwetsbaar en biedt geen ruimte voor een investering in een cultureel complex. Daar komt bij dat de culturele instellingen het moeilijk hebben door de bezuinigingen en de gevolgen van corona. Wethouder Janita Tabak: ‘Het is niet realistisch om te denken dat we onder deze omstandigheden een nieuw cultuurcomplex kunnen realiseren. Het is onze prioriteit om de huidige culturele functies overeind te houden.’ Samen met de culturele partners gaat de gemeente een nieuw beleidskader voor cultuur uitwerken.

Kosten voortraject

Voor dit traject was € 490.000 beschikbaar gesteld. Het traject is niet afgerond en op dit moment worden de rekeningen opgemaakt om te bepalen hoeveel geld er over is.

Gemeenteraad

Op 26 november praat de raad over de begroting, op 3 december stelt de raad deze vast. Dan wordt duidelijk voor welke onderdelen welke bezuiniging gaat gelden, dat geldt onder andere voor Scala Centrum voor de Kunsten.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord