Algemeen

Facebook verwijdert foto van donkere Leonardo geschminkt als roetveegpiet

Hoogeveen –  Berichten we deze week als eens over een slagroomhoorn met een afbeelding van een pietje die als haatdragend werd gezien door Instagram. Nu bericht RTV Drenthe over Leonardo van Lenthe. Deze heeft een getinte huidskleur. En als enthousiaste Sinterklaasfan helpt hij Sinterklaas vaak  als hulppiet in deze periode. Maar nu wil het geval dat Facebook afbeeldingen waarop Leonardo op staat verkleed als Piet ziet als haatdragende afbeelding en van het platform haalt.

Leonardo van Lenthe is geen onbekende in Hoogeveen  hij helpt al jaren als Piet bij de intocht in de wijk Krakeel. Dit doet hij  samen met Sinterklaas en zijn mede pieten  van Sinterklaas Vereniging ‘Het grote boek van Sinterklaas‘ Maar intochten kunnen nu niet door gaan. En daarom had de Sinterklaas vereniging bedacht om een live-uitzending via verschillende online kanalen uit te zenden.  Maar om een beetje aandacht te krijgen was er een promofilmpje gezet op diverse online platforms.  Hier speelt ook Leonardo in als roetveegpiet. Deze video en afbeeldingen van Leonardo zijn door facebook verwijderd.  In de berichtgeving van RTV Drenthe verteld hij zijn verhaal.

Nieuwsmedia mogen ook geen zwarte Piet foto- of videoverslagen op social media plaatsen

Ook media die beeldmateriaal maken van bijvoorbeeld intochten van Sinterklaas moeten goed opletten dat er geen Zwarte piet in het beeld materiaal voorkomt. Vooral als dit ook doorgeplaatst gaat worden op facebook of instagram.  Afbeeldingen van Zwarte piet mogen op het platform wel, alleen als expliciet duidelijk op te maken is dat Zwarte Piet een maatschappelijke discussie is en in de titel staat te lezen. Dit staat te lezen in een artikel  op Nu.nl 

 

Geef een reactie