Gezondheid

Te vroeg geboren Wereld Prematurendag in het Saxenburgh Medisch Centrum

Ook dit jaar besteedt het Vrouw & Kind Centrum van Saxenburgh aandacht aan Wereld Prematurendag op donderdag 19 november. Wereldwijd is er deze week aandacht voor te vroeg geboren kinderen.

Ouders in de watten Kinderverpleegkundige Siebrig Schipper legt uit wat ze in het Saxenburgh Medisch Centrum doen. “Deze dag heeft als doel aandacht te vragen voor de meest optimale behandeling voor te vroeg geboren kinderen. Ook staat de impact die het meebrengt voor het kindje, ouders en het gezin die dag centraal. Wij leggen ouders in de watten en bieden ze een mooi cadeau aan. Tevens worden ouders uitgenodigd voor een terugkomavond voor prematuren om nog even met elkaar in gesprek te zijn. We verwennen ouders met een beschuit met paarse muisjes en natuurlijk komt de kleur paars terug op onze afdeling, paars is de kleur van Wereld Prematurendag. Vroeggeborenen zijn extra kwetsbaar In Nederland wordt ongeveer 8% van alle kinderen te vroeg geboren, dat zijn baby’s die vóór een zwangerschapsduur van 37 weken worden geboren. Vroeggeborenen zijn uitermate kwetsbaar omdat orgaansystemen zoals de longen, het maag-darmstelsel en de hersenen nog onrijp zijn. Verder zijn de kinderen zeer vatbaar voor infecties die heel ernstig kunnen verlopen omdat het immuunsysteem nog niet goed werkt. De ouders van deze kinderen ervaren tijdens opname ongekend veel en langdurig stress. Bij een te vroeg geboren baby is alles anders. Je geeft anders voeding, je houdt het anders vast, je verschoont anders, echt alles is anders.

Ouders en baby samen

De eerste 1.000 dagen van een baby zijn de basis waarop de hele verdere ontwikkeling wordt voortgebouwd. In deze periode leert een kind zich ook te hechten. Daarom is het erg fijn dat ouders en kind samen kunnen blijven in het Vrouw & Kind Centrum in ons nieuwe ziekenhuis. Het hechtingsproces kan direct op gang komen. In het oude ziekenhuis lag de moeder op de kraamafdeling en de baby op de kinderafdeling. Als een baby dan 7 weken in het ziekenhuis lag, waren ze als gezin lang van elkaar gescheiden. Dat was erg zwaar voor de ouders. Nu kunnen ze buidelen – dan ligt de baby alleen gekleed in een luiertje op de blote borst van de moeder of vader – wanneer ze willen. Het directe huidcontact is goed voor ouder en kind en kan echt een groot verschil maken.

Hulp voor ouders

Ons Vrouw & Kind-team bestaat uit 60 mensen, we bieden gezinsgerichte zorg met ontwikkelingsgerichte zorg gericht op de baby. Kinder- en kraamverpleegkundigen werken dus nauw samen. Doordat de baarmoeder de veiligste omgeving is voor de baby, bootsen we die na in onze zorg. Een baby ligt in ronde houding in de baarmoeder, daarom zorgen we dat we de baby na de geboorte in ronde houding houden. En dat de baby beschermd is, dus met twee handen vasthouden. We helpen ouders zoveel mogelijk zelf de zorg voor hun baby te nemen. We hebben veel instructiefilmpjes en doen ouders veel voor zodat ze zien hoe het in zijn werk gaat. Meestal nemen ouders het dan snel samen over. Met ongeveer 36 tot 39 weken mogen de meesten naar huis. Voorwaarde is dat het kind goed kan drinken. Soms kan dat niet, dan kunnen ouders het kind sondevoeding thuis geven. Dat leren we ze natuurlijk van te voren wel en ze blijven in contact met ons. Daar hebben we aparte begeleiding voor: het sondevoeding-thuis-team.

Hoe het is voor de verpleegkundigen

Het is echt prachtig werk. Met Geertje Lugies, Esmé Mulder en ik vormen we de werkgroep Ontwikkelingsgerichte Zorg en ontwikkelen we zelf allerlei materiaal voor ouders dat hen kan helpen, niet alleen bij de zorg voor hun baby maar ook voor hun omgeving. Veel mensen hebben geen idee wat ouders met een te vroeg geboren baby overkomt. Verpleegkundigen hechten zich ook in bepaalde mate aan het gezin. Zo steken wij in elkaar en past bij ons werk. Natuurlijk raken sommige gebeurtenissen me. In de auto op weg naar huis ontlaad ik me vaak even. De muziek lekker hard en meezingen.”

Geef een reactie

Aankomende evenementen