Waterstofwijk Nijstad-Oost stap dichterbij met subsidie van provincie

De realisatie van een waterstofwijk in het gebied Nijstad-Oost in de gemeente Hoogeveen is weer een stap dichterbij. Gedeputeerde Staten stellen aan Provinciale Staten voor om een subsidie van € 647.688,– toe te kennen aan de gemeente Hoogeveen voor de toepassing van waterstof in de nieuwe wijk.

De gemeente wil in de nieuwbouwwijk Nijstad-Oost waterstof toepassen voor de verwarming van de huizen en voor opslag van lokaal opgewekte zonne-energie. Gedeputeerde Stelpstra: “De waterstofwijk in Hoogeveen is één van de projecten waarmee we als Drenthe concreet invulling geven aan waterstofregio Noord-Nederland. Met deze subsidie ondersteunen wij niet alleen dit project, maar zorgen we er ook voor dat er kennis en praktijkervaring wordt opgedaan in het werken met waterstof in de gebouwde omgeving”.

Nijstad-Oost

In de nieuwbouwwijk Nijstad- Oost brengt de gemeente Hoogeveen de waterstoftechnologie die op termijn nodig is voor de verwarming van bepaalde delen van de gebouwde omgeving in de praktijk. Er wordt een waterstofnetwerk en een waterstofopslag aangelegd in de wijk. De ongeveer tachtig woningen in de wijk worden voorzien van een waterstof CV-ketel en bijpassende binnenhuisinstallatie. De ervaringen in Nijstad-Oost wil de gemeente gebruiken om ook waterstofverwarmingen aan te kunnen leggen in de aanpalende wijk Erflanden.

Waterstofwijk Hoogeveen

Het project waterstofwijk Hoogeveen is onderdeel van het ‘Heavenn’ consortium en heeft Europese subsidie ontvangen vanuit de Fuel Cell en Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU). Daarnaast heeft het project ook een bijdrage gekregen uit het Programma Aardgasvrije Wijken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord