Bedreigingen en geweld tegen journalisten belangrijkste redenen van mediabedrijf om te stoppen

Hoogeveen – Het fysieke en mentale geweld dat de laatste jaren tegen journalisten hand over hand toeneemt is voor veel foto/film en schrijvende journalisten een reden om hun toetsenbord en foto/filmcamera aan de wilgen te hangen. Zo ook voor Sjoerd Robijn uit Hoogeveen. Sjoerd is medeoprichter van Regio Hoogeveen (2005) wat later is overgegaan in Regionieuws Hoogeveen en was tot voor een paar maand terug actief vrijwilliger bij deze site.

Op 15 maart 2012 is het YouTube kanaal Persfotografie Hoogeveen online gegaan. De items op dit dit kanaal, dat ook door Regio Hoogeveen en het huidige Regionieuws Hoogeveen gebruikt is, werden maar liefst 3.989.644 vertoond. Naast de regionale media voorzag Persfotografie Hoogeveen ook veelvuldig de landelijke media van beelden. De belangrijkste redenen om de werkzaamheden te stoppen zijn de fors toenemende agressie tegen journalisten en zijn fysieke gesteldheid. In een mededeling op zijn YouTube kanaal laat Sjoerd met enige weemoed weten afscheid te nemen van dit mooie beroep dat steeds lastiger is uit te voeren.

 

Hallo beste kijkers, tot mijn spijt komen er geen nieuwe video’s meer op het youtubekanaal persfotografie Hoogeveen,  dit kanaal zal begin 2021 zal geheel worden verwijderd. Een tweetal redenen geven de doorslag. De ene reden is het aantal bedreigingen dat alleen maar toeneemt, het wordt steeds agressiever en gevaarlijker. Bedreigingen, en zelfs fysiek geweld. nemen hand over hand toe. De andere reden is mijn gezondheid.
Wat ook van invloed is op mijn beslissing is dat de persvrijheid steeds meer onder druk staat. Ook al ben je in bezit van een PPK (politieperskaart), en doe je als journalist gewoon je werk (!), zijn er altijd wel mensen die de media zien als lastig en overbodig en je regelmatig tegenwerken en intimideren.
Al met al heb ik de afweging gemaakt dat het werk, dat altijd als een hobby is geweest, mij geen motivatie en voldoening meer geeft en het daardoor verstandiger is om er mee op te houden.
Ik wens een ieder verder een fijn en gezond leven!
Sjoerd Robijn

Geef een reactie