Algemeen

Zwarte Piet verdwijnt ook in Hoogeveen uit de rekken van de bibliotheek

Hoogeveen – Deze week kwam er in het nieuws dat een aantal bibliotheken bezig zijn  om alle kinderboeken met Zwarte Piet uit de boekenkasten te halen. 

Op de site van  vereniging Openbare  Bibliotheken laat men het volgende weten: Openbare bibliotheken sluiten met hun collectie aan bij de tijdsgeest. Daarvoor is geen landelijk beleid – bibliotheken besluiten zelf welke titels ze in huis hebben. Daarbij sluiten bibliotheken ook aan bij de lokale context.

Sommige bibliotheken kiezen ervoor boeken waarin Zwarte Piet een rol heeft in de collectie te houden, sommige bibliotheken verwijderen het uit de collectie en anderen nemen ze op in het magazijn, waaruit ze wel opvraagbaar blijven. Daarbij kiest iedere bibliotheek zijn eigen tempo. Bovendien heeft iedereen die lid is van een bibliotheek toegang tot de collecties van andere bibliotheken.

De KB, de nationale bibliotheek, heeft als taak álles wat ooit in of over Nederland is gepubliceerd te bewaren – ook titels die naar de maatstaven van vandaag als controversieel kunnen worden gezien, kunnen daar worden geraadpleegd.

Ook in Hoogeveen Geen boeken meer met Zwarte Piet

Ook in de bibliotheek in Hoogeveen verdwijnen langzamerhand de boeken waar Zwarte Piet in voorkomt. Dit laat  directeur Raquel García Hermida-van der Walle weten aan de Hoogeveensche Courant

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: