Kabinet wil dit jaar landelijk vuurwerkverbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk

Regio – Het kabinet wil voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS. Door het verbod wordt de druk op de ziekenhuizen verlicht en dat is vanwege corona extra noodzakelijk.

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s drongen vorige week al aan op zo’n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. Ook een aantal partijen in de Tweede Kamer sprak zal voorstander te zijn van deze maatregel.

Vorige week maakte de Politie al bekend  streng te gaan optreden tegen illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk brengt grote risico’s met zich mee. Het veroorzaakt ieder jaar letsel en schade. Bovendien levert het afsteken in een wijk of straat veel ergernis op. Daarom gaat de politie streng  optreden tegen verkopers en gebruikers van illegaal vuurwerk.

De politie is voorstander van een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling. Hiermee sluit ze aan bij een oproep van de regioburgemeesters en artsen die eerder al aandrongen op een tijdelijk algeheel vuurwerkverbod.

Rond de jaarwisseling vallen gemiddeld zo’n vijftienhonderd vuurwerkslachtoffers. Het is maar zeer de vraag of ziekenhuizen deze extra toeloop van honderden (zwaar)gewonden aan kunnen. Een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk zou de druk op de toch al overbelaste zorg verlichten. ‘Als samenleving hebben we de verantwoordelijkheid te voorkomen dat mensen onnodig in het ziekenhuis terechtkomen’, licht Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA) het politiestandpunt toe.

Bovendien kan de politie met een tijdelijk totaalverbod gerichter handhaven. ‘Daarnaast willen wij als werkgever onze mensen, en ook boa’s en hulpverleners, de zekerheid kunnen geven dat zij behandeld kunnen worden, indien zij letsel oplopen tijdens Oud en Nieuw’, aldus Verkuijlen.

Illegaal vuurwerk

Vooruitlopend op een eventueel totaalverbod frustreert de politie de online handel in vuurwerk zoveel mogelijk, door de toepassing van innovatieve opsporingsmethoden. Zo werden begin oktober zeven personen aangehouden op verdenking van de verkoop van professioneel vuurwerk aan particuliere afnemers. In samenwerking met de Duitse politie is zeker vijftigduizend kilo professioneel en massa-explosief vuurwerk in beslag genomen. Ook werd tot nu toe bijna 25.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept. Ter vergelijking: over heel vorig jaar was dat ruim 61.000 kilo. Door middel van steekproefsgewijze controle in de grensstreek worden particulieren ontmoedigd om in het buitenland vuurwerk te gaan kopen.

‘Bij een tijdelijk totaalverbod zijn alle ogen nog meer gericht op onze verscherpte aanpak van illegaal vuurwerk. Juist daarom concentreren wij kennis en inzicht over de aanpak van vuurwerkcriminaliteit en hebben we landelijke focus aangebracht door de oprichting van een speciale taskforce’, zegt Verkuijlen. ‘Alle lagen van de politie, van agenten tot en met de specialistische diensten, dragen bij aan de aanpak. Ook werken we nauw samen met boa’s bij de handhaving. We merken dat de lontjes van mensen korter worden door de coronamaatregelen Een eventuele aanscherping van het vuurwerkverbod zal het maatschappelijk ongenoegen mogelijk vergroten. We houden daarom rekening met alle scenario’s bij de voorbereidingen op Oud en Nieuw.’

Deel dit bericht!

Geef een antwoord