Column

Opinie Bordeel in Hoogeveen

Prostitutie is een verschijnsel in onze samenleving, waar erg moeilijk mee is om te gaan. Ondanks de opheffing van het bordeelverbod in 2000, spelen er zich nog steeds misstanden af. Ook in gelegaliseerde bordelen vindt nog steeds uitbuiting plaats en ook zijn er gevallen waar verslaving aan drugs reden is om prostituee te zijn. Blijkbaar lukt het in Nederland niet afdoende om foute pooiers en vrouwenhandel te bestrijden. Zo is het erg spijtig dat prostituees door slechte ervaringen getraumatiseerd kunnen raken.

Nu is er de Wet Regulering Sekswerk (WRS) in de maak die in 2021 of 2022 in werking moet treden om misstanden aan te pakken in de seksbranche. Het CDA pleit voor een totaalverbod en wil de klant strafbaar stellen die een prostituee bezoekt: brevet van onvermogen om misstanden te bestrijden. Een totaalverbod betekent dat de prostituee nog meer een ondergronds leven gaat lijden. De overheid moet prostituee als een normaal beroep zien met gezonde arbeidsvoorwaarden en veiligheid kunnen garanderen aan prostituees. Prostituees moeten behoren tot een geaccepteerde beroepsgroep die voorzien in een verlangen.

In de jaren 1980-1990 waren in Hoogeveen bordelen, maar  ondanks de opheffing van het bordeelverbod zijn eind jaren 1990 en begin jaren 2000 seksclubs in Hoogeveen slechts kort actief geweest: ze stranden snel doordat ze in conflict kwamen met de gemeente Hoogeveen. Het wat preutse gemeente Hoogeveen heeft het niet zo op zichtbare prostitutie, laat staan een tippelzone. Thuisprostitutie is de laatste jaren in opkomst, en daar is niets op tegen zolang het vrijwillig is, dat geldt ook voor andere vormen van prostitutie. Het voorziet in een behoefte en bij wederzijds respect is dat prima. Een bordeel heeft het grote voordeel dat er beter toezicht door de overheid kan worden gehouden in een geconcentreerd verband. Helaas hebben we soms ook te maken met foute pooiers, agressieve klanten en stelende prostituees. En dat moet niet. Een seksclub moet voldoen aan redelijke vergunningsvoorwaarden, geen overlast verzorgen en moet fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een veilige werksfeer bieden aan prettige prostituees. Goed geregeld is kan een bordeel een gezellige plek zijn, ook voor een drankje en een praatje. Prostituees zijn overigens niet alleen vrouwen, maar ook mannen en transgenders. Ik hoop dat de WRS dit ondersteunt zonder te vervallen in het uitbannen van prostitutie. Een fatsoenlijk bordeel verdient ook Hoogeveen, waarin prostituee een volwaardig beroep is.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Een gedachte over “Opinie Bordeel in Hoogeveen

 • Vaak wordt in de media een zwart/wit beeld gegeven over prostitutie. Vaak wordt legale en illegale prostitutie op een hoop gegooid en is er een ondertoon van schimmig, smoezelig, vaag, onderkant samenleving, mensenhandel en dwang. Dit beeld doet geen recht aan de legale branche, omdat deze onder toezicht staat en er veel is te verliezen door de expolitant mocht hij/zij de fout ingaan; en terecht. Zo is gedongen prostitutie verachtelijk en terecht strafbaar. Alhoewel illegaal sekswerk terecht niet mag, is er een grote groep sekswerkers die dit uit vrije wil doen en vaak geen andere keuze hebben omdat vergunningen niet of nauwelijks door gemeenten worden afgegeven of omdat het simpelweg meer verdient dan legaal te werken. Het politieke klimaat werkt illegaal sekswerk in de hand (denk aan 80% van het aanbod op de online platforms) door te weinig te handhaven op illegaal thuiswerken vanuit huurhuizen die niet hiervoor zijn bestemd. Tegelijkertijd wordt er onvoldoende kans geboden aan zelfstandige sekswerkers om een vergunning te verkrijgen. Hier is waar al lange tijd de schoen wringt.

  Ook in de vergunde branche (seksclubs, privehuizen, ramen) zie je een traditionele zienswijze op sekswerk en kan je stellen dat de branche (nog) niet inspeelt op de integratie tussen virtuele beleving en werkelijke beleving van de man en dat op een manier dat recht doet aan mores in de samenleving en aan de dame van plezier in het bijzonder. Modern sekswerk moet -boven alles- door de dame uit vrije keuze worden gedaan, wederzijds respectvol zijn en in een goede sfeer (werkomstandigheden) onder goed management gericht op een win-win-win situatie, nl. klant, dame, exploitant moeten allemaal happy zijn om een duurzame relatie te kunnen onderhouden met elkaar.

  Ook in Hoogeveen is er ruimte voor legale, vergunde, goed gereguleerde sekwerk lokaties die in positieve zin bijdragen aan de lokale samenleving, zonder overlast, zonder misstanden en waar zowel klant als de dame met veel plezier samenzijn om een van onze meest belangrijke menselijke behoeftes te bevredigen, nl: intimiteit en sexualiteit. Want wees wel: niet iedereen heeft de mogelijkheid deze behoeftes te bevredigen zonder ervoor te hoeven betalen…en dat vergeten we wel eens.

  Wij -van Nikita’s Secrets te Meppel- menen dat ons werkmodel vernieuwend en toekomstbestendig is waarbij recht wordt gedaan aan alle betrokkenen met in achtname van de tijdsgeest en regelgeving. Het (werk)plezier en entertainment moet voorop staan. Dit kan ook in Hoogeveen gerealiseerd worden!

  Met groet,
  Team Nikita’s Secrets
  Voorstraat 13 – Meppel
  nikitasecrets13@gmail.com

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: