Echtpaar De Vrieze – Pol 60 jaar getrouwd

Hoogeveen – Afgelopen maandag 26 oktober waren Tjirge De Vrieze en Siska De Vrieze-Pol 60 jaar getrouwd. Burgermeester van Hoogeveen Karel Loohuis heeft hun telefonisch gefeliciteerd mede namens de gemeente Hoogeveen. 60 jaar geleden was het volgens Tjirge een stormachtige dag, beetje zo ongeveer als vandaag. Beiden vinden het erg jammer dat er door de corona bijna niemand langs kan komen.

Tjirge en Siska gaven elkaar op 26 oktober 1960 het ja-woord. Tjirge (86) komt uit een gezin van 2 uit Ruinen en Siska (83) uit een gezin van 9 uit Hollandscheveld. Na elkaar te hebben ontmoet in juli 1959 op een dansfeest in een tent in Pesse, trouwden zij het  jaar daarop. Ze gingen  in  Hollandscheveld wonen, in de boerderij van Siska haar overleden ouders. Hier hield Tjirge hobbymatig eerst Texeler schapen en later min-ponies. Siska had vaak melkgeiten en kippen en ze hadden samen vele jaren een mooie moestuin.

Tjirge ging na het verlaten van de ambachtschool aan de slag als fietsenmaker. Daarna ging hij in militaire dienst en werd daar vrachtwagenchauffeur. Na het verlaten van de militaire dienst werd al snel duidelijk wat zijn roeping was en werd hij buschauffeur bij de DABO EDS, wat later DVM  werd. Helaas op zijn 43e is Tjirge getroffen door een hersenbloeding  en was zijn beroep als chauffeur niet meer mogelijk.  Tjirge is daarna 25  jaar actief geweest als vrijwilliger bij  de invalidenbond (dat heette destijds DGO Hoogeveen) met o.a. helpen met diverse aanvragen voor aanpassingen voor gehandicapte mensen. Hij had toen ook meer tijd voor zijn hobby,  eerst  schapen en later met fokken van mini-shetlanders. Tot groot ongenoegen van Siska pakte Tjirge op zijn 65e een nieuwe hobby op en ging vele tourritten maken op antieke engelse motorfietsen. Op zijn 67ste heeft hij nog een motorongeluk gehad. Hij heeft nog tot  zijn 78ste veel motor gereden. Nu rijdt Tjirge nog graag in zijn auto rond. De motoren zijn intussen vervangen door een scootmobiel.

Siska is na het verlaten van de lagere school eerst werkzaam geweest op de Witte Skoele als interieurverzorgster.  Later na de geboorte van hun eerste kind werkte zij als interieurverzorgster bij het eigengebouw en later als gezinshulp en huisvrouw.  Wekelijks is te vinden bij het volksdansen en ook gaat ze wekelijks naar countryline dancing, intussen al weer 25  jaar. Het dansen is altijd haar lust en haar leven geweest.

Ze hebben 2 kinderen. Een zoon die geëmigreerd is naar Tsjechië en een dochter die in Hollandscheveld woont. Ze hebben inmiddels 7 kleinkinderen. En intussen 6 achterkleinkinderen. Waarvan de meeste in Hoogeveen en Hollandscheveld wonen. En 1 kleinkind in Oekraïne. Na vele jaren gewoond  te hebben in Hollandscheveld in het ouderlijk huis van Siska en later in het nieuwgebouwde huis naast hun oude huis, zijn ze 4 jaar geleden verhuisd  naar Hoogeveen. Ze wonen nu in het centrum van Hoogeveen in de Veenborg. Beide maken samen nog dagelijks een wandeling door het centrum van Hoogeveen.

 

 

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord