Dit kan je doen tegen ‘vriend-in-nood fraude’ via whatsapp

Nederland – Van fraude via WhatsApp (ook wel vriend-in-noodfraude) kwamen de afgelopen maanden gemiddeld honderd aangiften per dag binnen. Om deze fraudevorm beter aan te kunnen hanteert de politie een landelijke aanpak. Daarnaast start vanaf 16 oktober op Facebook en Instagram een stevige preventiecampagne om slachtoffers te waarschuwen tegen deze vorm van oplichting.

 

Mede gevoed door de corona-uitbraak is de vriend-in-noodfraude of VIN-fraude een groeiend fenomeen. In februari, maart steeg het aantal aangiften van 130 naar 300 per week. Na de invoering van de internetaangifte voor cybercrime eind april, steeg het aantal aangiften van VIN-fraude nog sneller. Vanaf september kwamen er meer dan 100 aangiften per dag binnen, waaronder ook pogingen.

Nieuw nummer

Deze vorm van fraude komt verreweg het meeste voor via WhatsApp maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat of Telegram. De meeste VIN-fraudes beginnen met een bericht dat een vriend, familielid of andere bekende dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd vast in het buitenland en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren.
U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt vaak het account van deze vriend gehackt te zijn of is er een vals account of een nieuw telefoonnummer gebruikt door de oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Landelijke aanpak

Om de vriend-in-nood-fraude efficiënter aan te pakken, worden sinds kort alle landelijke internet-aangiftes gebundeld en geautomatiseerd onderzocht op naam en telefoonnummer/bankrekeningnummer. Hiermee kan geanalyseerd worden hoe de netwerken in elkaar zitten. Door alle zaken op deze manier naast elkaar te leggen ontstaan clusters van oplichtingen die zeer waarschijnlijk door hetzelfde criminele netwerk gepleegd zijn. Deze clusters van zaken worden aangeboden aan de regionale onderzoeksteams.

Aangiftes

De meest effectieve manier om fraude te bestrijden, blijft het voorkómen ervan. Dat geldt zeker voor vriend-in-noodfraude. Het is van groot belang dat mensen zich bewust zijn van deze sluwe werkwijze van criminelen. We spannen ons daarom in om slachtoffers te waarschuwen voor deze vorm van fraude. Op 16 oktober start een preventiecampagne op Facebook en Instagram. Ouders en grootouders krijgen op Facebook een waarschuwing en concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van VIN-fraude en hun ‘kinderen’ worden via Instagram aangespoord om te waarschuwen voor deze vorm van oplichting.

Aangifte doen van WhatsAppfraude

Als u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfraude, is het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over een DigiD.

Een aantal tips

Wie kent de vriend-in-nood fraude nog niet? Wist je dat ze bij jou ook de profielfoto kunnen pikken en gebruiken, zonder dat je het merkt?
Zo zorg je ervoor dat het niet meer gebeurt:
· Start WhatsApp
· Tik op de drie puntjes rechtsboven
· Tik op Instellingen
· Tik op Account
· Tik op Privacy
Je ziet dan staan: wie kan mijn gegevens zien? En daaronder de woorden: Laatst gezien, Profielfoto, Info en Status.
Tik op Laatst gezien. Staat er ‘Mijn contacten’ of ‘Niemand’? Dan zit je goed.
Staat er ‘Iedereen’? Verander dat in ‘Mijn contacten’.
Doe dat ook bij Profielfoto, Info en Status.
Een vreemde kan nu niet meer jouw WhatsApp profielfoto bemachtigen. Iemand met wie je al ‘appt’ kan dat uiteraard wel, maar daar gaan we niet van uit.
Maar: als de WhatsApp van een van jouw contacten overgenomen is, dan kun je langs die weg nog steeds benaderd worden door een vreemde die doet alsof hij die bekende van jou is en zegt dat hij/zij een ander nummer heeft. Krijg je zulke vragen, bel dan de jou bekende persoon op het aloude nummer dat je van ze hebt. Tien tegen een dat ze van niets weten.
Pincode instellen
Nu je toch in WhatsApp zit: tik even op Verificatie in twee stappen (de derde optie in het Account menu). Voer een pincode van zes cijfers in. Deze worden af en toe gevraagd.
Als jouw WhatsApp toch zou worden overgenomen, dan krijgt de hacker de vraag om de pincode. Die heb je natuurlijk niet gedeeld. De poging om jouw WhatsApp over te nemen mislukt daarmee!
Deel dit bericht!

Geef een reactie