Hoogeveen begint te bloeden

Het zakencollege in Hoogeveen is gearriveerd. Dame en heren moeten nog wel geïnstalleerd worden, maar de eerste protesten klinken al luid over de heide. Scala dreigt zo fors gekort te worden dat het voortbestaan onzeker is, de parkeernota voorziet in een waanzinnig hoog tarief voor een tweede auto aan de straat.

Door : Frits Kappers

Natuurlijk baal je als een stekker als je merkt dat je aan de beurt bent om mee te bloeden. Als straks de verhoogde onroerend zaakbelasting betaald moet worden zal het gekrakeel in heel Hoogeveen klinken en niet alleen in het centrum waar nu huishoudens die twee auto’s hebben maar geen eigen parkeergrond maandelijks bijna € 100 aan vaste lasten er bij krijgen.

Het bloeden zal erger en erger worden, het is niet te stoppen. De gemeente is door de centen heen, maar eerlijk is eerlijk, de centrale overheid is daar voor een deel schuldig aan. Jeugdzorg en WMO met een forse korting bij de gemeentes over de schutting gooien is vragen om problemen, maar gemeentes hebben dat ook zelf wel in de hand gewerkt door – voordat er gegooid werd – te roepen dat zij het veel goedkoper zouden kunnen. Hoogmoedig, zo is gebleken en we weten allemaal wat het gevolg van hoogmoed is… de onvermijdelijke val. In ons geval in een financieel ravijn. We gaan bloeden. Laten we hopen dat het geen slagaderlijke bloedingen worden.

Partijen die verantwoordelijk zijn zullen vooral wijzen op de hierboven vermelde verantwoordelijkheid van de landelijke overheid. Ze zullen ook zeggen dat er nieuwe mores afgesproken zijn en dat we nu de handen ineen moeten slaan, dat we moeten bezuinigen met visie, zoals CDA-voorman Kreuzeman op zijn weblog predikt. Het verstand gebruiken, vooruitkijken en vooral niet omkijken. En dat laatste bestrijd ik. Er zijn vier poppetjes verdwenen en de rest van de acteurs is gebleven. Dat zijn dus wel de acteurs die de huidige crisis hebben laten ontstaan. Niet het college is eindverantwoordelijk, dat is de raad. En die gaat nog een kleine anderhalf jaar bepalen hoe u en ik moeten bloeden.

De afrekening kunt u, burger in ons democratisch land, pas presenteren op 16 maart 2022 bij de gemeenteraadsverkiezingen. Onthoud dan wie u verantwoordelijk houdt voor de hoogmoed die Hoogeveen met alle burgers ten val heeft doen komen. Ga massaal stemmen, want de traditioneel stemmende kiezer gaat zeker. En die stemt op een partij omdat ie daar altijd al op heeft gestemd. Blijft u weg, dan krijgt u zeker te weten nog vier jaar meer van hetzelfde.

Denk niet: “Ik bemoei mij niet met politiek.” De politiek bemoeit zich namelijk wel met U.

Deel dit bericht!

Geef een reactie