Groeiend aantal Hoogeveners met geldproblemen

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) ziet het aantal hulpvragen bij geldproblemen steeds meer stijgen. Volgens de NSR komt dit deels door de corona crisis. Sinds januari 2020 hebben al ruim 100.000 mensen hulp gezocht via de test op Geldfit.nl. In 2019 ging het om 54.000 mensen over dezelfde periode; dit aantal is dus al verdubbeld. Ook in Hoogeveen is er al jarenlang een flinke stijging van hulpvragen volgens Stichting SchuldhulpMaatje Hoogeveen.

De gevolgen van de coronacrisis zijn zichtbaar. Ruim 1 op de 5 huishoudens heeft momenteel moeite om rekeningen te betalen. De verwachting is dat dit aantal de komende tijd gaat stijgen. Het is daarom belangrijk dat mensen op tijd hulp zoeken als ze te maken hebben met geldproblemen. In Hoogeveen kan aangeklopt worden bij Stichting SchuldHulpMaatje. SchuldHulpMaatje maakt deel uit van het Hoogeveense Platform Financiële Redzaamheid waarin ook de gemeente Hoogeveen, Humanitas, SWW, GKB en het bedrijfsleven is vertegenwoordigd.

Ruim acht jaar geleden werd in Hoogeveen SchuldHulpMaatje opgericht, een vrijwilligersorganisatie die mensen helpt bij het op orde krijgen van financiën. ,,Afgelopen jaar waren de economische vooruitzichten weliswaar positief,” meldt voorzitter Alex Visscher. ,,Toch zagen we in 2019 maar zien ook dit jaar een flinke toename van een substantiële groep mensen die door uiteenlopende omstandigheden zorgen hebben over de eigen financiële huishouding. Dit kan iemand zijn waar het aan de buitenkant niet te zien is. In Hoogeveen gaat het dan al gauw om 700 huishoudens. De continue zorg over inkomsten en uitgaven zorgt voortdurend voor stress. ,,Vooral als er geen perspectief is werkt dit verlammend. Voor deze mensen staan inmiddels meer dan 30 van onze maatjes klaar.”

Geldzorgen
Ria van der Vinne, coördinator van SchuldHulpMaatje licht toe: ,,Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. Ontslag, relatieproblemen en ziekte zijn bijvoorbeeld situaties waardoor iemand te maken krijgt met geldzorgen. Deze zorgen kunnen snel oplopen in schulden. Dit willen we voorkomen. We werken met professioneel getrainde vrijwilligers en bieden gratis hulp aan.”

Passend hulpaanbod
Om iemand zo goed mogelijk te helpen, is er door de NSR een eenvoudige anonieme test ontwikkeld op Geldfit.nl. Aan de hand van enkele vragen krijgt iemand inzicht in zijn of haar financiële situatie en krijgt gelijk gepaste hulp. Dit hulpaanbod bestaat uit tips en tools, maar ook hulpverlening bij een (lokale) instantie. Er is nog veel schuldschaamte en het schuldhulplandschap is voor veel mensen complex. Daarom wordt er samen met gemeenten, bedrijven en schuldhulporganisaties gewerkt aan één centrale schuldhulproute met partners van het Hoogeveense Platform Financiële Redzaamheid. Deze route verwijst naar gepaste hulp, van preventie tot hulpverlening. Voor informatie over SchuldHulpMaatje kan contact opgenomen worden via 06-39579553 of coordinator@schuldhulpmaatjehoogeveen.nl.

 Foto Alex Visscher (L) en Ria van der Vinne (R).  Foto: Mark Strolenberg
Deel dit bericht!

Geef een antwoord